Cocaina devine principalul produs de export al Columbiei

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Cocaina este pe cale să devină principalul produs de export al Columbiei, depășind petrolul, pe măsură ce producția drogului continuă să crească în contextul unei politici mai permisive a guvernului în privința drogurilor, potrivit estimărilor Bloomberg Economics.

Exporturile de petrol au înregistrat o scădere de 30% în prima jumătate a anului și trendul comerțului cu cocaină a crescut constant, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi exportul numărul unu al Columbiei chiar din acest an.

Producția de cocaină a Columbiei a atins un record de 1.738 de tone anul trecut, în timp ce suprafața de teren plantată cu coca, materia primă pentru fabricarea drogului, a crescut cu 13% atingând un record de 230.000 de hectare (570.000 de acri) în 2022 comparativ cu anul anterior, potrivit unui raport al Biroului ONU.


Producția de cocaină a atins un nivel record, conform unui raport al Biroului Națiunilor Unite privind Drogurile și Criminalitatea. După o scădere datorată pandemiei de Covid-19, cererea pentru acest drog a crescut din nou. În ciuda perturbărilor aduse de pandemie asupra călătoriilor internaționale și a închiderii cluburilor de noapte și barurilor, care au cauzat o scădere temporară a cererii, tendințele pe termen lung arată o creștere a aprovizionării globale cu cocaină

Cocaina este extrasă din frunzele arbustului de coca (Erythroxylum coca), o plantă originară din America de Sud.

Inovații în cultivarea arbustului de coca și procesul de conversie a plantei în cocaină au contribuit la o creștere de 35% a producției între 2021 și 2022. Producția globală de cocaină în 2020 a fost de aproximativ 2.000 de tone, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de 2014, când producția era mai puțin de jumătate din această cantitate.


Conform EMCDDA, europa de Vest și Centrală este a doua cea mai mare piață consumatoare de cocaină după America de Nord.

În 2019, s-au confiscat recorduri globale de cocaină, cele mai mari cantități fiind în Columbia, urmată de SUA și alte țări. Producția și procesarea cocainei se răspândește, cu laboratoare detectate chiar și în Europa, indicând o internaționalizare crescândă a acestei industrii.

EMCDDA reprezintă Agenția Europeană pentru Monitorizarea Drogurilor și Dependență de Droguri (în engleză: European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction). Acesta este organismul central al Uniunii Europene responsabil cu colectarea, analiza și diseminarea datelor referitoare la droguri și dependența de droguri în Europa.


Statistici legate de consumul de cocaină în România

Raportul Naţional privind situaţia drogurilor elaborat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) oferă informații despre consumul și traficul de droguri în România pentru anul 2021.

  • Consumul de cocaină este menționat în aproximativ 3,7% din cazurile de urgențe medicale cauzate de consumul de stupefiante
  • Pe piața drogurilor din România, există o creștere în disponibilitatea și consumul de cocaina. Valoarea capturilor înregistrate a atins cea mai mare valoare pentru cocaină consemnată până în prezent.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine