fb pixel

Clipe de groază pe Transfăgărășan. Un urs atacă mașina unui jurnalist și mușcă din geam

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Nono Semen, jurnalist Digi FM, a trecut prin clipe de groază în timp ce se afla la plimbare pe Transfăgărășan. Fără să aibă intenția de a hrăni animalul, bărbatul a fost atacat de urs. Animalul a mușcat din geamul autoturismului.

Imagine articol
Momentul în care un urs mușcă din geamul mașinii unui jurnalist Digi FM

Transfăgărășanul este unul dintre cele mai frecventate drumuri din România, însă și foarte vizitat de urși. Animalele sălbatice ies pe șosea, iar turiștii fac greșeala de a le hrăni. De multe ori, oamenii chiar se dau jos din mașini, se fotografiază cu urșii, de care se apropie chiar foarte mult, uitând că sunt animale sălbatice și pot avea reacții necontrolate.

Mașina unui jurnalist Digi FM, atacată de urs pe Transfăgărășan

Jurnalistul Digi FM se afla la o plimbare pe Transfăgărășan, iar în momentul în care se apropia de finalul șoselei, cu destinația Curtea de Argeș, un urs s-a năpustit asupra mașinii și a mușcat direct din geamul autoturismului.

Nono Semen de la Digi FM a explicat, printr-o intervenție telefonică, că nu a avut intenția de a îi da de mâncare ursului și nici nu s-a dat jos din mașină ca să admire exemplarul.

„Coboram așa liniștit cu viteză mică și deschisesem geamul din dreapta, unde nu era nimeni, pe la jumătate. Era deschis ca să intre aer proaspăt, aer de munte.

La un moment dat, după o curbă, mașini oprite. O coloană de câteva mașini oprite și doi urși. Am oprit că nu aveam unde să plec mai departe, am zis hai să îi pozez și pe cei doi ursuleți care au mai apărut pentru că, toată aventura asta pe Transfăgărășan am făcut-o cu viteză mică, cu geamurile închise, deci în condiții de siguranță și precauție maxime. Dar de data asta, când am pus mâna pe telefon, într-o secundă, încercând să închid și geamul, tot din motive de siguranță, se observă cum ursul face un salt și ajunge la mașină și prinde geamul cu dinții. Din fericire, nu s-a spart geamul.

Mașinile sunt dotate cu sistemul ăsta de protecție ca să nu ne prindem noi nasul, urechile și degetele în geam. După ce ursul a prins geamul, acesta a coborât din motive de protecție, după cum sunt construite mașinile. În momentul respectiv mi-am dat seama că situația e destul de nasoală și am demarat cumva cu un ochi la urs și cu unul la drum. Eram blocat pentru că erau mașini oprite.

Din fericire, pe contrasens nu venea nimic și atunci am trecut pe contrasens și am depășit și am demarat. În momentul în care geamul s-a lăsat în jos, ursul a pătruns cu botul și cu labele în mașină, a lovit cu ambele labe scaunul din dreapta. Nu era un atac asupra mea, ca persoană, era probabil un comportament pe care el l-a deprins, acela că el știe că din mașină se aruncă mâncare. Până la urmă a renunțat, dar m-am uitat în oglindă și alerga, vreo 30-40 de metri ne-a urmărit.”, a declarat Nono Semen.



Situația urșilor pe Transfăgărășan este destul de problematică în acest moment. Urșii s-au obișnuit să fie hrăniți de turiști și se adună în număr mare pe marginea drumului, așteptând mâncare, lucru care a dus la mai multe incidente periculoase, inclusiv atacuri recente asupra turiștilor. De exemplu, un grup de turiști străini a fost atacat de o ursoaică cu trei pui în timp ce încercau să îi hrănească și să îi fotografieze​.

Hrănirea urșilor este ilegală și se poate sancționa cu amenzi de până la 5000 de lei, dar aceste legi nu sunt aplicate cu strictețe. Autoritățile au emis numeroase avertizări prin mass-media, iar Ministerul Mediului a promis măsuri mai stricte pentru a preveni astfel de incidente, inclusiv relocarea urșilor „cerșetori” în alte zone​.

Este recomandat ca turiștii să nu se apropie de urși și să nu îi hrănească, pentru a evita riscurile atât pentru oameni, cât și pentru animale.

Ministrul Mediului anunță că vor fi puse camere video pe Transfăgărășan

„Primul lucru pe care ar trebui să îl facem este acela de a nu hrăni urșii, de a nu opri mașina pentru că toate aceste obiceiuri ale noastre schimbă comportamentul ursului.

Nu pot decât să mă gândesc cu îngrijorare la ceea ce se va întâmpla atunci când Transfăgărășanul, spre exemplu, va fi închis. Tocmai din acest motiv, urșii nu trebuie hrăniți, pentru că la rândul lor, ei pot deveni agresivi. Odată obișnuiți cu prezența oamenilor acolo, urșii sunt imprevizibili, nu avem de unde să știm cum vor reacționa. Ceea ce trebuie să știm este că am convenit împreună cu colegii de la CNAIR cum vor arăta panourile de avertizare. Ele vor umple Transfăgărășanul: vor fi în engleză și în română pentru că știm că sunt și turiști străini și pe acele panouri va scrie foarte clar că hrănirea urșilor este ilegală și urmează să fie sancționată cu amendă.

În fiecare weekend și în fiecare săptămână colegii de la Garda Forestieră și de la Jandarmerie amendează atunci când văd oameni care hrănesc acești urși. Urmează să instalăm și camere de supraveghere video pentru a putea trimite aceste amenzi acasă, așa cum se întâmplă atunci când nu ai rovinietă.

În locurile unde știm că ar putea să oprească turiștii să hrănească urșii, vom instala camere de supraveghere video și în măsura în care acest lucru se va întâmpla, vor primi amendă acasă exact ca în situația în care nu achită rovinieta. Nu în ultimul rând, vreau să vă spun și aceasta. Acesta este un lucru întârziat pentru că trebuie să ne adaptăm la noua legislație din Parlament legată de urși.

Am elaborat în această săptămână un ordin de ministru care să-mi permită relocarea acelor urși care nu sunt, în marea lor majoritate, urși catalogați ca fiind periculoși, dar vedeți astfel de exemple care ne prezintă contrariu. Am decis împreună cu reprezentanții sanctuarului de urși de la Zărnești, cu doamna Lapis, că o mare parte din acei urși să fie relocați în acel sanctuar pentru că ceea ce se întâmplă pe Transfăgărășan e o rușine națională. Nu ajută nici urșii, nu ne ajută nici pe noi oamenii și cu atât mai mult, nu ajută nici România.”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, la Digi 24.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.31
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 19°C icon
  • Cluj-Napoca 16°C icon
  • Constanta 18°C icon
  • Iasi 15°C icon
  • Brasov 13°C icon
  • Timisoara 20°C icon
  • Craiova 21°C icon