fb pixel

Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews

8 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Gheorghe Vîlcu și fiul său, Dragoș Vîlcu, au fost acționari majoritari la Harfa Online Publishing, firmă înființată în 2017, în același timp cu publicația Recorder. Ulterior, familia Vîlcu preluat portalul de știri Hotnews.ro, însă au avut, în trecut, și alte tranzacții notabile în industria media.

Imagine articol

Familia Vîlcu: O prezență puternică în afacerile media: Recorder și Hotnews

Gheorghe Vîlcu, fost ambasador al României, și Dragoș Vîlcu, producător de filme, au deținut, printr-un SRL, 49,5% din Harfa Online Publishing SRL, care se ocupă cu editarea Recorder, restul acțiunilor fiind, la momentul respectiv, deținute de către de Răzvan Ionescu, publisher la Recorder, și de către jurnaliștii Mihai Gabriel Voinea, Cristian Sorin Delcea și Iulian Andrei Crăciun.

La aproximativ două luni de la înființare, firma controlată de Vîlcu Senior și Junior, Dragoș Vîlcu Management, a cedat aceste acțiuni redactorilor Recorder și celorlalți asociați, printre care și Răzvan Ionescu, fost director general Adevărul holding.

În 2022, Dragoș Vîlcu, printr-o altă companie numită Multi Media Est SRL, deținută tot alături de tatăl său, a cumpărat Media Bit Software SRL, firma din spatele Hotnews.ro.

Firul SRL-urilor este următorul: Dragoș Vîlcu Management SRL deține acțiuni în mai multe companii din domeniul cinematografic, publicitar și media. Una dintre ele este Multi Media Est SRL, care, după cum am menționat, a cumpărat Hotnews.ro. Menționăm că Gheorghe Vîlcu s-a retras din acționariat în 2021, vânzând toată partea sa fiului său, Dragoș Vîlcu.

În trecut, Vîlcu Junior, prin intermediul Multi Media Est SRL, a avut o colaborare cu Andreea Raicu, vedeta TV, și deținea părți din Andreea Raicu Network SRL. Relația de afaceri pare să fi avut turbulențe, având în vedere un proces în instanță între Vîlcu și Raicu pentru o datorie considerabilă de 600 de mii de lei, scria Pagina de Media, în 2018. Între timp, lucrurile s-au reglat între cei doi parteneri de afaceri.

You Trust Publishing Group SA, o altă firmă controlată de Vîlcu junior, a devenit activă anul trecut, cumpărând diverse SRL-uri fondate de jurnaliști. În martie 2022, aceasta a cumpărat 48% din Universal Impex Company Est SRL, deținută anterior de Sorin Enache, fost director executiv la Realitatea TV.

Un aspect important de enunțat este că Dragoș Vîlcu este producător de filme, lucru pe care l-am menționat încă de la începutul textului, fiind cel care a produs și celebrul serial de pe Netflix „Umbre”, serial care a avut un succes răsunător.

Gheorghe Vîlcu, fost diplomat cu o carieră impresionantă

Gheorghe Vîlcu, diplomat în Ministerul Afacerilor Externe în timpul lui Nicolae Ceaușescu, ar fi avut, potrivit zvonurilor, legături cu serviciile secrete. Totuși, în 2010, el a primit o decizie de necolaborare de la CNSAS.

Conform profilului său online, Gheorghe Vîlcu a studiat Politehnica în 1971, după care a urmat cursurile Facultății de Relații Internaționale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE). Ulterior, la cinci ani de la finalizarea studiilor, a fost angajat în MAE până în 2013.

Așadar, Gheorghe Vîlcu a avut o educație solidă și a servit România ca ambasador, având un salariu generos. În ultimii ani, declarațiile sale de avere au evidențiat achiziționarea mai multor proprietăți și câteva tranzacții financiare semnificative cu fiul său, Dragoș Vîlcu.

De ce este numele Vîlcu atât de controversat?

Dragoș Vîlcu este producător de filme și afacerist, fiul lui Gheorghe Vîlcu, fost ambasador și diplomat român, care este, la rândul lui, fiul lui Vasile Vîlcu, care a fost general în cadrul Securității. Descrierea completă o găsiți mai jos.

Vasile Vîlcu, născut pe 26 sau 10 septembrie 1910 în Ceamurlia de Jos, județul Tulcea, a fost un general în cadrul Securității și un influent comunist român. A ocupat funcția de conducător al Direcției de Informații Externe din România între martie 1954 și 16 decembrie 1955.

De origine bulgară, Vîlcu a avut un accent slav pronunțat, fapt ce i-a adus porecla „Bulgarul”. Acesta și-a finalizat doar șapte clase primare până în 1922, urmând să practice meseria de croitor. În 1929, a aderat la Partidul Comunist Român. Există afirmații, cum ar fi cele ale generalului Ion Mihai Pacepa, potrivit cărora Vîlcu a activat pentru spionajul sovietic în timpul războiului.

Odată cu instaurarea regimului comunist, Vîlcu a frecventat Academia de Partid „Ștefan Gheorghiu” timp de doi ani și a devenit ofițer de Securitate în Dobrogea. A avut un rol-cheie în represiunea mișcării partizane din acea zonă și, în 1953, deținea gradul de colonel la Direcția de Informații Externe a Securității.

Promovat la gradul de general-maior în martie 1954, Vîlcu a condus Direcția I - Informații Externe, concentrându-se pe extinderea rețelei informative externe a României. A propus acțiuni împotriva emigrației românești anti-comuniste și a promovat infiltrarea în cercurile politice și militare occidentale. Cu toate acestea, mandatele sale au fost întrerupte în 1955.

Ulterior, a devenit prim-secretar al Comitetului Regiunii PMR Dobrogea și a avansat în ierarhia partidului, ajungând membru al CC al PCR și ulterior al CPEx al CC al PCR. Vasile Vîlcu a fost și deputat în Marea Adunare Națională între 1948 și 1989.

În anii ce au urmat, a ocupat poziții de conducere în Uniunea Națională a Cooperativelor Agricole de Producție și a fost prim-secretar al Comitetului Județean de Partid din Constanța. De asemenea, a avut o scurtă perioadă ca vicepreședinte al Consiliului de Stat și vicepreședinte al Comisiei Centrale de Revizie a CC al PCR. Vasile Vîlcu a încetat din viață pe 11 februarie 1999.

Recorder, un produs media pus sub lupă pentru asocierea cu familia Vîlcu

Publicația Recorder s-a bazat pe o formă de jurnalism de investigație încă de la apariția pe piață. După ce numeroasele materiale apărute pe site-ul Recorder, respectiv și pe Youtube, platforma unde regăsiți investigațiile jurnaliștilor, au deranjat mai multe personaje politice, dar și numeroși oameni de afaceri, au apărut informații cu privire la oamenii care au fondat Recorder din punct de vedere editorial și financiar.

Cu toate că investigațiile jurnaliștilor Recorder au evidențiat nereguli din sectorul public, afaceri dubioase și șpăgi, au existat numeroase publicații media care au atacat Recorder, cu intenția de a lua fața de la adevăratele probleme evidențiate de jurnaliști, legându-se de numele implicate în acționariat. Până la momentul actual nu se cunoaște vreo implicare din punct de vedere editorial a celor doi foști acționari Recorder, Dragoș și Gheorghe Vîlcu.

Pe această temă, Mihai Voinea, într-o intervenție televizată la B1TV, a fost întrebat dacă este o problemă că Dragoș Vîlcu este fiul unui fost ambasador de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Răspunsul nu a fost pe placul prezentatorului TV.

„Proiectul Recorder s-a lansat în iulie 2017. Firma care deține Recorder a fost înființată în aprilie, că nu înființezi azi și mâine pornești. În aceste două luni în care a fost și Dragoș Vîlcu prezent în acționariatul firmei care a lansat Recorder, da, a existat și Dragoș Vîlcu în aceste două luni, dar înainte de lansarea site-ului.”, a precizat Voinea.

Unul dintre scandalurile la care multe trusturi media au reacționat este cel în care Recorder a dezvăluit sumele de bani încasate de trusturile de presă de la diferite partide politice. Mai jos regăsiți și un dialog al jurnalistului Mihai Voinea de la Recorder cu doi realizatori B1 TV, deranjați că și postul lor a apărut în reportajul  „Prețul tăcerii”.

În urmă cu câteva zile, Recorder a publicat o continuare a investigației „Dumnezeul achizițiilor” - publicată prima dată în 2019, respectiv „Dumnezeul achizițiilor se întoarce”, investigație care a dus publicația pe primele locuri  în trending pe Youtube. Despre scandalul cu privire la această investigație am scris mai jos.

Autor: Larisa Ciută

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.5
  • CHF 5.31
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 19°C icon
  • Cluj-Napoca 16°C icon
  • Constanta 19°C icon
  • Iasi 16°C icon
  • Brasov 14°C icon
  • Timisoara 17°C icon
  • Craiova 20°C icon