Cine este cu adevărat Stegarul dac și care a fost rolul lui la protestele din stradă. A fost dus cu forța la Obregia: „Este revolta mea față de crimele constituționale care au loc în România” VIDEO

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Stegarul dac a fost coborât din copac, pus sub control judiciar și dus la Spitalul Alexandru Obregia. Pe numele său real Cezar Cătălin Avrămuță, stegarul dac a declarat la Anca Alexandrescu în emisiune că polițiștii i-au pus cătușe.

Imagine articol

Cine este Stegarul dac și de ce se manifestă în public?

​În România, apelativul Stegarul Dac este asociat cu Cezar Cătălin Avrămuță, un activist civic cunoscut pentru metodele sale neconvenționale de protest. Născut pe 7 februarie 1967 la Constanța, Cezar Cătălin Avrămuță a fost prezent în ultimele luni diverse manifestații publice, escaladând diferite structuri înalte precum clădiri, macarale sau copaci, unde flutură steagul României.

De-a lungul anilor, Stegarul Dac a participat la numeroase proteste, inclusiv la cele împotriva autorităților și în sprijinul unor figuri politice precum Călin Georgescu. Acțiunile sale au dus adesea la intervenția forțelor de ordine și, în unele cazuri, la internarea sa pentru evaluări psihiatrice. ​

În martie 2025, Cezar Cătălin Avrămuță a protestat timp de aproape 24 de ore într-un copac din fața Arestului Central al Poliției Capitalei, manifestându-și solidaritatea cu omul de afaceri brașovean Bogdan Peșchir.​ Anamaria Gavrilă, lidera Partidului Oamenilor Tineri (POT), l-a descris pe Stegarul Dac drept un simbol național. ​

Stegarul dacic, dus la psihiatrie

Cezar Avrămuță, cunoscut drept Stegarul Dac, a fost ridicat de un echipaj de poliție în fața Tribunalului București și transportat la Spitalul Alexandru Obregia. Potrivit Agerpres, decizia a fost luată în urma comportamentului său agitat și necooperant.

„Având în vedere comportamentul său agitat și necooperant, pentru asigurarea siguranței persoanei a fost solicitat sprijinul unui echipaj de Ambulanță, care l-a transportat la unitatea spitalicească pentru acordarea îngrijirilor medicale de specialitate”, se arată într-un comunicat al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB).

Reprezentanții Poliției susțin că intervenția a avut loc conform principiilor legalității, gradualității și proporționalității. În urma incidentului, Avrămuță va fi sancționat contravențional, în baza articolului 2, punctul 1 din Legea 61/1991, care prevede sancțiuni pentru comportamente ce perturbă ordinea și liniștea publică, precum și pentru gesturi sau expresii jignitoare, amenințări cu violență ori alte acțiuni care afectează demnitatea și onoarea cetățenilor sau a instituțiilor publice.

Decizia de a-l plasa sub control judiciar a fost luată anterior pentru o perioadă de 60 de zile. Printre restricțiile impuse se numără interdicția de a participa la proteste și obligația de a purta un dispozitiv de monitorizare.

@buculeiion

Stegarul dac a fost ridicat de polițiști din fața Tribunalului București. El va fi dus la spital

♬ sunet original - 🇷🇴NECENZURAT🇷🇴

Reacția Stegarului dacic după externare

După ce a fost externat din spital, Stegarul dacic a intervenit în cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel”, unde a acuzat autoritățile că încearcă să îl prezinte ca având probleme psihice. El a susținut că a fost victima unor abuzuri și că a fost rănit în timpul intervenției polițiștilor.

„Acum 10 ani am fost în aceeași situație. Am filmare când mi s-a rupt genunchiul. De data aceasta, posturile TV au fost mai curajoase. Tot timpul i-am întrebat ce am făcut, să-mi aducă fapta la cunoștință, dar erau disperați să mă ducă la secție. Am ajuns la Spitalul Obregia, iar acolo mi-au spus că n-am nimic. Totuși, nu știu de ce m-au luat. E un abuz halucinant”, a declarat Stegarul dacic.

El a continuat să critice modul în care a fost tratat de poliție, susținând că măsurile luate împotriva sa sunt nejustificate. „Este absolut ridicol! Ei spun că sunt acolo pentru mine, dar mă iau cu cătușele. Nu mi-au spus de ce mi le-au pus. Inventează minciuni. Pentru că am devenit periculos. Voiau să mă bage la pușcărie, dar am scăpat cu controlul judiciar. Eu sunt cu inima curată. Este revolta mea față de crimele constituționale care au loc în România. Membrii Academiei Române tac mâlc. Ce se întâmplă aici este un genocid constituțional. Nu mai există stat de drept”, a spus Cezar Avrămuță.

În cadrul aceleiași intervenții, Avrămuță a declarat că autoritățile încearcă să îl incrimineze fără temei legal. „I-am întrebat din prima să-mi spună ce contravenție am făcut. Șeful poliției le-a spus să mă ia pe sus. Dacă mă băgau în dubă, acum nu mai eram liber. Doctorii de la Obregia m-au jignit. O doamnă în vârstă mi-a pus întrebări prostești. Altfel, toți doctorii de acolo au fost impecabili”, a afirmat acesta.

De asemenea, el a susținut că autoritățile exagerează în aplicarea sancțiunilor și că se află într-o situație similară cu alte momente din trecut. „Uneori mi-au dat amenzi când m-am urcat în copaci, dar tratamentul de acum este impardonabil. Dumnezeu a vrut să se vadă cum reacționează instituțiile de forță când primesc anumite ordine”, a declarat Cezar Avrămuță.

În final, acesta a mai afirmat că, din punctul său de vedere, acuzațiile împotriva sa nu au fundament și că „juriștii poliției fabrică un dosar”.

Ce este stegarul dac?

Stegarul dac era războinicul care purta și flutura drapelul de luptă al dacilor, numit draco. Acesta era un stindard în formă de dragon, cu un cap de lup din metal și un corp de șarpe confecționat din pânză sau piele. Când era ridicat în bătaia vântului, drapelul producea un sunet specific, asemănător unui șuierat, menit să îi intimideze pe adversari.

Stegarii daci aveau un rol important în bătălie, deoarece drapelul lor era un simbol al unității și al curajului. Pierderea lui în luptă putea demoraliza armata, în timp ce prezența sa ridica moralul războinicilor. Draco era atât un obiect sacru, cât și un instrument psihologic folosit împotriva inamicilor.

Acest steag a fost adoptat și de romani după cucerirea Daciei, devenind un simbol al unor unități de cavalerie din armata romană.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.51
  • CHF 5.22
  • GBP 5.94
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 8°C icon
  • Cluj-Napoca 7°C icon
  • Constanta 11°C icon
  • Iasi 8°C icon
  • Brasov 7°C icon
  • Timisoara 8°C icon
  • Craiova 10°C icon