ActualitateDivertismentStil de viațăTehnologieInteresant

Copiii stresați au mai multe probleme de sănătate ale dinților. Iată de ce!

Publicat:
3 minute

Stresul este denumit boala noului secol și are impact negativ asupra sănătății noastre, indiferent de vârstă. Conform ultimelor studii, factorii de stres din viața copiilor au repercusiuni nedorite și asupra sănătății dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică mai exact care este legătura și ce putem face pentru a limita aceste efecte negative.

„Stresul este prezent în viața noastră de zi cu zi, indiferent de sex, ocupație, statut social sau vârstă. Termenul „stres” descrie de fapt o stare mentală pe care profesioniștii din diverse domenii o determină prin tehnici diferite.

Cercetătorii, spre exemplu, măsoară cantitatea de hormon cortizol din sânge, în vreme ce medicii generaliști sau stomatologii analizează comportamentul pacientului și folosesc întrebări pentru a înțelege nivelul de stres.

Din ce în ce mai mulți copii experimentează perioade de stres și anxietate, iar asta îi poate afecta pe termen lung atât din punctul de vedere al sănătății generale, cât și al sănătății orale.”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Un mediu stresant dezvoltă prematur dentiția definitivă

Medicul stomatolog Sorina Stroe

„Copiii care provin din medii defavorizate social sau stresante încep să manifeste primele semne ale pubertății mult mai devreme decât cei de aceeași vârstă, dar proveniți din medii echilibrate de viață.

Dacă mergem chiar mai devreme, în primii ani de viață, asistăm la o dezvoltare prematură a copiilor, ce duce la apariția precoce a dinților definitivi. Molarul numărul 1, de exemplu, ar trebui să erupă undeva la vârsta de șase ani.

La această vârstă, copilul este pregătit să aibă grijă de dinții lui, știe să se spele corect pe dinți, are un regim alimentar mai diversificat, propice nevoilor dentiției, și este mai cooperant atunci când trebuie să meargă la stomatolog.

Dacă acești molari definitivi apar mai devreme, riscă să se carieze chiar și din simplul fapt că cel mic nu este încă pregătit, fiziologic și comportamental, să aibă grijă de dinții săi definitivi.”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Consumă mai multe dulciuri. Stresul le poate crește celor mici pofta pentru dulciuri. Se declanșează astfel comportamente nesănătoase, cum ar fi supraalimentarea sau consumul de alimente excesiv de zaharoase sau acide.

Stresul scade imunitatea. În acest fel, crește probabilitatea de apariție a infecțiilor și a altor probleme de sănătate orală.

Apare bruxismul. Un mediu stresant poate duce la declanșarea obiceiului de scrâșnire a dinților, cunoscut sub numele de bruxism. Acesta poate duce la tocirea dinților, probleme ale maxilarului și chiar a tulburare temporo-mandibulară. Bruxismul este însă un obicei normal în perioada erupției dinților definitivi.

Scade nivelul de salivă. A fost dovedit că stresul generează uscarea gurii, prin scăderea producției de salivă, ceea ce duce la un dezechilibru al pH-ului în cavitatea orală și la creșterea riscului de proliferare a bacteriilor dăunătoare”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe(MG Dental).

Ce pot face părinții?

„Potrivit BMC Oral Health, cei care se confruntă cu un mediu stresant, indiferent de vârstă, ar trebui să acorde o atenție deosebită îngrijirii orale. Metodele pentru a vă ajuta copilul în situații stresante și pentru a evita problemele orale asociate, pot include:

- Evitarea sau limitarea situațiilor care declanșează sau provoacă stres.

- Modelarea comportamentelor sănătoase prin practicarea unei îngrijiri dentare adecvate, a exercițiilor fizice, urmarea unei diete echilibrate și gestionarea corectă a propriului stres.

- Stabilirea unei ore adecvate de culcare și păstrarea unei rutine în ceea ce privește programul de somn pentru ca cel mic să se odihnească suficient și corespunzător.”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Ne găsești și aici: Google News Google Play

Mai multe pentru tine

Actualitate
Florin Piersic a fost operat la inimă. Ultimele informații despre starea de sănătatea a actorului: „O intervenție foarte dificilă, cu risc mare ...”
Actualitate
Mesaj alarmant despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: „Toate rugăciunile noastre sunt îndreptate acum către cel pe care îl iubim cu toții, Florin Piersic”
Divertisment
Cum a apărut soția lui Petre Roman la slujba de Înviere. Silvia Chifiriuc a făcut un gest impresionant în curtea bisericii
Stil de viață
Cea mai simplă rețetă pentru un drob de miel suculent și delicios. Ce ingrediente trebuie să pui, de fapt, pentru ca drobul să nu se usuce
Stil de viață
Femeile din horoscop care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Cad pur și simplu în genunchi în fața lor”
Stil de viață
Ingredientul care schimbă gustul total la sarmale. Rețeta pentru cele mai delicioase sarmale românești
Divertisment
Cabral a sărutat cu foc o domnișoară la Loft, pe litoral. Ce a făcut la plecare e total neașteptat
Actualitate
Boala autoimună de care suferă Carmen Tănase. Provoacă depresii severe, cancer și dereglări hormonale: „Am slăbit 10 kilograme, ce să mai zic”
Divertisment
Ce frumoasă a fost Daniela Nane la brațul iubitului mai tânăr. Parcă a renăscut! Controversele apărute după Premiile Gopo