Turiști, atenție mare! Thailanda, afectată de poluare. Oamenii sunt sfătuiți să stea în case

Publicat:
5 minute
Autor: Redacția

Thailanda se confruntă cu o criză serioasă în ceea ce privește poluarea aerului, în special în zona de Nord. În provincia Chiang Mai, cunoscută pentru spectaculoasele temple, peisaje uimitoare, cafenele și locații pentru turiști, au fost semnalate niveluri ridicate de poluare.

Thailanda a depășit indicele pentru calitatea aerului. Sursa foto: Unsplash

Întreaga zonă are de suferit, mai ales cei care dețin afaceri în orașul Chiang Mai sau în apropiere. Gradul de ocupare al turiștilor a scăzut dramatic din cauza poluării. Oamenii sunt sfătuiți să evite plimbările pe afară. Guvernul a venit cu un set de recomandări pentru această perioadă.

Potrivit ultimelor date, mai bine de o lună,  Chiang Mai s-a aflat în fruntea clasamentului orașelor cu cel mai mare grad de poluare de pe întreaga planetă, urmat de Lahore, Pakistan, și New Delhi, India.

Provincia Chiang Mai este renumită pentru munții pitorești, priveliștile spectaculoase, templele vechi de sute de ani, parcurile cu grădini cu o vegetație impresionantă. Aici veneau anual foarte mulți turiști.

De exemplu, înainte de pandemie, în 2019, în Chiang Mai au ajuns 10,8 milioane de turiști. Însă, în ultima vreme, din cauza poluării și calității aerului, rezervările la hotelurile din oraș au scăzut la 45% de ocupare, a declarat Phunut Thanalaopanich președintele Asociației Hotelurilor Thai Northern Chapter pentru Reuters, scrie CNN.com.

Parcul Național din Chiang Mai, Thailanda

În această perioadă, când are loc și sărbătoarea Anului nou thailandez de numită Songkran, gradul de ocupare era de 80%, chiar spre 90%.

„Tot ce se întâmplă mi-a afectat afacerea, oamenii nu mai vin, nu pot vedea nimic, nu pot avea acces la priveliște.”, a spus Sunat Insao, de 53 de ani, un antreprenor care vinde suc de portocale în A avut un impact asupra afacerii mele... oamenii nu vin, nu pot vedea priveliștea.”, a spus Sunat Insao, 53 de ani, care vinde suc de portocale în Chang Mai.

Fumul venit dinspre pădurile incendiate au acoperit nordul Thailandei, așa că este o poluare de nedescris. Calitatea aerului este îngrijorătoare, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case. În urma evenimentelor petrecute, Ministerul Sănătății din Thailanda a îndemnat publicul să evite activitățile în aer liber și să poarte măști care pot filtra particulele.

În martie, Chang Mai, al treilea oraș ca mărime din Thailanda, a ajuns cu indicele de poluare la 289, potrivit IQAir, campania suedeză de măsurare a calității aerului.

Luni, 10 aprilie, indicele a scăzut la 171, dar tot a fost de 19 ori peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

„Poți să simți praful pe fața ta… Îmi curăț fața, după care mă uit pe șervețelele demachiante și văd că sunt foarte, foarte murdare.”, a declarat Fernanda Gonzalez, 27 de ani, care era în vizită în Chang Mai, venită din Mexic.

Cauza poluării, potrivit autorităților ar fi provocată de incendiile forestiere și arderea culturilor din Thailanda și a țărilor învecinate.  Dacă stăm bine să ne gândim la traficul din zonă, s-ar putea și carburantul să ajute la norul de praf și smogul care a acoperit zona.

Cât de poluat este aerul în România, în funcție de zona în care trăiești

IQAir măsoară calitatea aerului. Așa că dacă vrei să știi cât de curat este aerul în zona în care locuiești, ești la un click distanță să afli acest lucru. Compania suedeză IQAir pune la dispoziție statistici despre calitatea aerului de pe întreg globul pământesc.

Pentru că Thailanda nu se află în cel mai fericit top, ne-am gândit să introducem și câteva orașe din România, top 3 cele mai importante de la noi țară.

Bucureștiul are un indice de poluare de 62, ceea ce semnifică un grad moderat. Am putea să spunem neașteptat, la cât de mult se circulă în capitală. Se recomandă purtarea măștii, în cazul persoanelor mai sensibile, de altfel și reducerea activităților în aer liber, dar, de asemenea, recomandările sunt pentru persoanele cu o sensibilitate mai mare în ceea ce privește sănătatea. Mai multe puteți vedea aici.

Deși nu ne-am fi așteptat, în București există zile în care calitatea aerului este chiar bună, adică nu există poluare. Desigur, nu în toate zonele, însă iată că se poate să se mai respire și aer curat. În 2022, potrivit statisticilor, au murit 1200 de persoane din cauza afecțiunilor provocate de poluare.

Brașov se află în top 10 cele mai poluate orașe din România, ocupând, în acest moment, locul 6 în clasament. Mai multe informații puteți găsi aici.

Clujul are o calitate a aerului foarte bună, potrivit statisticilor. Așa că oamenii sunt sfătuiți să deschidă ferestrele și să se bucure de aerul proaspăt de afară. Indicele de poluare este la 45. Neașteptat pentru un oraș atât de aglomerat.

Top cele mai poluate orașe din România, în acest moment

Mulți s-ar fi așteptat să găsească Bucureștiul sau Clujul în topul celor mai poluate orașe din România, însă, în acest moment, clasamentul stă cu totul altfel. Cine ar fi zis că la munte nu e aerul curat? Ei bine, iată că se întâmplă.

1. Sebeș, Alba - 88

2. Codlea, Brașov - 82

3. Popricani, Iași - 79

4. Ojdula, Covasna - 77

5. Sancraieni, Harghita - 76

6. Brașov, Brașov - 68

7. Chiajna, Ilfov - 68

8. Rudeni, Ilfov - 66

9. Popești-Leordeni, Ilfov - 65

10. Rădăuți, Suceava - 65

Potrivit IQAir, cea mai poluată tară din lume este Shangai, China, cu un indice de 735. S-ar putea să mai amânăm vacanțele în China în perioada următoare :)

Foto: Unsplash

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine