Milioane de gospodării din Europa ar putea să fie independente energetic

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Peste 30 de milioane de locuințe din Europa ar putea să-și satisfacă integral necesitățile energetice doar cu ajutorul panourilor solare de pe acoperișuri, conform unui nou studiu.

ilustrație actualitate.net

Conform unui studiu recent, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, au descoperit că peste 50% dintre cele 41 de milioane de case de sine stătătoare din Europa ar fi putut fi autonome din punct de vedere energetic în anul 2020, doar cu ajutorul energiei solare și al bateriilor.


Inovațiile în tehnologia solară indică faptul că va deveni viabil din punct de vedere economic pentru o parte din aceste locuințe unifamiliale să se deconecteze complet de la rețeaua electrică în deceniile următoare.

Totuși, cercetătorii sugerează că, la o scară macroeconomică, ar fi mai sensibil ca gospodăriile să rămână conectate la rețea și să redirecționeze surplusul de energie altor utilizatori în perioadele de supraproducție.


Prețul panourilor solare a scăzut semnificativ în ultimii ani, costul energiei solare reducându-se cu aproape 90% în ultimul deceniu, potrivit calculelor realizate în septembrie de Institutul Mercator de Cercetare pe Probleme Globale și Schimbările Climatice (MCC) din Berlin.


Cercetătorul Felix Creutzig a afirmat că scăderea costurilor ar putea însemna că întregul consum energetic mondial din 2050 ar putea fi „acoperit complet și în mod eficient din punct de vedere costurilor de tehnologia solară și alte resurse regenerabile”.


Un alt studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Exeter și University College London, publicat recent a constatat că energia solară a atins un „punct de neîntoarcere” care va determina ca aceasta să devină principala sursă de energie la nivel mondial în următoarele trei decenii.


„Progresul recent al resurselor regenerabile înseamnă că proiecțiile dominate de combustibilii fosili nu mai sunt realiste”, a spus Femke Nijsse de la Universitatea din Exeter.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine