Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
În urmă cu un an, România se confrunta cu provocarea de a găsi suficiente sloturi de pregătire pentru piloții care vor opera cele 32 de aeronave F-16 achiziționate de la Forțele Aeriene Norvegiene.
Soluția a venit prin înființarea Centrului European de Instruire F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea, unde primii piloți au început pregătirea în luna ianuarie a acestui an.
Programul de pregătire, ce a durat opt luni, s-a încheiat cu succes pentru primii șapte piloți români.
Ceremonia de absolvire a avut loc în prezența unor oficiali de rang înalt, inclusiv ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, și directorul operațional al Lockheed Martin, Frank St. John.
Identitatea piloților rămâne confidențială, o măsură adoptată recent și în alte state NATO pentru a proteja personalul militar.
Înființarea Centrului F-16 de la Borcea reprezintă un exemplu de colaborare internațională, cu sprijin din partea Lockheed Martin și a Forțelor Aeriene Regale Olandeze, care au furnizat 14 avioane F-16 pentru antrenamente.
Ambasadoarea Kavalec a declarat că este important acest centru pentru apărarea pe flancul estic al NATO și a menționat că România ar putea deschide centrul și pentru alți aliați regionali, inclusiv Ucraina.
România plănuiește să aibă trei escadrile de F-16, iar acest program de pregătire este esențial pentru atingerea acestui obiectiv. În prezent, primele 9 avioane din cele 32 achiziționate de la Norvegia au sosit deja și sunt dislocate la Câmpia Turzii, unde se formează Escadrila 48 Vânătoare.
Cu un total de 49 de aeronave F-16, Forțele Aeriene Române vor dispune de o forță semnificativă pentru apărarea antiaeriană, asigurând tranziția către aeronavele F-35, de generația a cincea, programate să intre în dotare la începutul anilor 2030.