Confruntări intense între pompieri și poliție în Galicia, Spania

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Într-un protest încărcat de tensiuni în Galicia, peste 200 de pompieri, aflați în grevă din 15 iunie, s-au confruntat cu forțele anti-revoltă ale Poliției Naționale. Situația a devenit critică când pompierii au folosit lansatoare de flăcări împotriva forțelor de ordine în fața Consiliului Provincial Ourense.

captură twitter.com

În cadrul manifestației, în care cereau condiții de muncă mai bune, pompierii au folosit grenade de fum, torțe și petarde. Uniunea Poliției Unificate (SUP) a manifestat sprijin pentru colegii lor din Unitatea de Intervenție a Poliției (UIP) care erau detașați pentru a proteja Consiliul Provincial Ourense. SUP a condamnat acțiunile pompierilor pe rețelele sociale, accentuând ironia faptului că persoane obișnuite cu pericolele arsurilor au folosit flăcări în protest.


Protestul a început în fața instituției provinciale din Pontevedra și a continuat în Ourense. Aici, manifestanții au scandat diverse lozinci, au aruncat cu vopsea pe clădire și au aprins anvelope. În tumult, un pompier a fost rănit la nas și a fost dus de urgență la Spitalul Universitar Ourense. SUP a criticat duritatea protestului și a anunțat că va lua măsuri legale pentru leziunile suferite de doi dintre ofițerii lor.

Manifestația a avut loc lângă clădirea principală a Poștei, la o scurtă distanță de Consiliul Provincial, blocajul stradal durând peste două ore. Pompierii au afișat bannere cu mesajul "lupta noastră, rușinea voastră". La sosire, au solicitat o întâlnire cu președintele său, Luis Menor, care anterior a ocupat funcția de Director General al Serviciilor de Urgență. Menor a acceptat, dar după discuții, Ángel Moldes, președintele comitetului de grevă, a exprimat scepticism față de orice rezultat semnificativ.

Menor a precizat că va transmite cerințele la masa de negocieri, dar a subliniat că negocierile nu sunt simple. A menționat că soluția ar trebui să fie adecvată pentru întreaga comunitate din Galicia. Cu toate acestea, a dezaprobat metodele agresive ale pompierilor, pledând pentru o abordare mai pașnică.

Pompierii solicită un acord colectiv la nivel regional, resurse tehnice mai bune și condiții de muncă în acord cu doctrina Curții Supreme din ianuarie 2022. Chiar dacă au avut o discuție cu Menor, protestele planificate vor continua în diverse regiuni, culminând cu un miting în Santiago de Compostela în noiembrie. Dacă cerințele lor nu sunt satisfăcute, pompierii iau în considerare și alte măsuri, inclusiv greva foamei.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine