Părintele Vasile Ioana dezvăluie cum ne pierdem pacea interioară, cum o dobândim și ce este liniștea sufletească

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Părintele Vasile Ioana a vorbit despre pacea interioară, cum se pierde pacea interioară, cum dobândim pacea interioară. Despre nevoile sufletului și cum putem să fim fericiți a explicat pe larg preotul în emisiunea ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

Ce este pacea interioară?

„Cea mai mare bogăție pe care poate să o aibă un om în lumea asta este să aibă pace. Și spunea țăranul român pe vremuri, este important să dormi liniștit pe perna ta.

Asta înseamnă că ești mulțumit cu ceea ce ești și ceea ce faci. Și am întâlnit oameni bogați. Și degeaba, că nu aveau pace. Am întâlnit oameni cu poziții înalte și degeaba aveau poziții înalte, că erau super agitați, super stresați.

Degeaba ai poziție, degeaba ai frumusețe fizică dacă nu ai pace. Frumusețea fizică nu-i totul, ci pacea interioară, bucuria cu care faci totul.

Degeaba ai bani, ai putere, dacă tu ești un iad interior, într-o permanentă agitație și într-o nebunie a minții și n-ai pace, degeaba le ai pe toate astea.

Omul este bogat când este liniștit și când are pace. Cred că obținerea păcii este foarte importantă, însă, din păcate, societatea asta modernă în care trăim ne-a furat pacea, frate. Ne-a furat timpul, ne-a furat pacea.

Societatea ne-a băgat în consum și frici. Frica îți fură pacea. Noi am pierdut pacea. Noi trebuie să le spunem oamenilor adevărul. Fraților, adevărul societății moderne este că nu mai avem pace.”, a mărturisit

Cum ne pierdem pacea interioară?

Primul moment în care ne pierdem pacea interioară este risipirea minții. Aici, la minte, ni se propun gândurilor noastre tot felul de lucruri, să trăim în social și ieși din tine. Pacea e să stai cu tine, să ai un moment cu tine și să te liniștești. Tu dacă tot timpul doar scroll-ezi, stai pe telefon și dai, dai, toate aceste lucruri te țin în afara ta.

Ar trebui să oprești la un moment dat totul, deși suntem la o televiziune, mai închidem și televizorul, mai închidem puțin, stau cu mine 15 minute și încep să mă măi liniștesc, spun: Doamne, îți mulțumesc pentru toate.

Dar toată electronica asta ne zăpăcește mintea și ne risipește mintea. Afli chestii din Zanzibar, din Maldive, unde s-a dus nu știu cine, iar tu trăiești în afara ta și tu n-ai pace, de fapt.  Risipirea minții se poate rezolva cu pacea minții tale, nelăsând chiar totul să intre în mintea ta.

Apoi, cum ne mai pierdem pacea? Prin nemulțumire. Mă, eu sunt în existența asta, mă, hai să mă bucur. Suntem tot timpul nemulțumiți. Dacă tu te gândești tot timpul să ai 1.80, sau să te fi născut în Franța, să ai trei copii sau să ai nevastă pe Kim Kardashian, nu știu, lucruri de genul ăsta, dacă tu ai gândurile astea și nu ești ancorat în realitățile tale. Trebuie să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine, să te iubești pe tine așa cum ești, dacă ești mulțumit cu tine și te iubești așa cum ești, îți găsești pacea interioară.

Eu am fost diaconul patriarhului teoctist, bătrânul patriarh. (n.r. Toader Arăpaşu, a fost patriarh al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1986-2007) . Știi ce mi-a zis patriarhul când a împlinit 80 de ani? El era din Botoșani: „Măi, Vasile, măi, am să mă bucur, mă, de fiecare zi ca de o zi de sărbătoare.” Dimineața se trezea și veneau ăștia de la presă, iar le zicea: „mă, stai liniștit, mă, stai liniștit. Nu te împotrivi la toate prostiile. Nu te împotrivi la toți cretinii.”

Așa că nu te împotrivi la toți cretinii care vin spre tine, să oprim fluxul de răutate care vine spre noi. Să nu trăim în nemulțumire, pentru că ne aduce o tulburare interioară.

Și mai este o sursă a pierderii păcii interioare: haosul lăcomiei. Tot timpul vrei ceva. Ai mașina ta. Eu am o Skoda. Dacă mă gândesc tot timpul la BMW-uri și alte lucruri îmi pierd pacea.

Dacă te gândești tot timpul cu disperare la lucrurile pe care nu le ai, lăcomia asta de a-ți schimba mereu modelul de mașină, de spălat, televizorul, consumerismul ăsta îți împinge lăcomia la maximum, iar tu ai credite, te gândești cu banii, intri într-o vrie îngrozitoare, pe care nu o doresc nimănui. Așa că dacă vrem să avem pace trebuie să schimbăm ceva la noi.

Cum să dobândim pacea interioară?

„Iisus Hristos de asta a venit pe Pământ. Scrieți-vă și puneți-vă pe birou: „Pacea mea v-o dau vouă” Energia lui Dumnezeu intră în tine prin rugăciune. Atunci, vine în tine o pace care e dată de Duhul Sfânt. Pacea lui Dumnezeu când te vizitează te simți altfel. Pacea vine doar prin Iisus Hristos, Dumnezeul nostru, care a venit să ne dea pacea lui.

Trăim într-o lume rea, lume nebună, dar dacă tu ai pace și ești liniștit cu Iisus Hristos, stai un minut și te rogi, rugăciunea inimii este cea care aduce pacea.

Tu iei pace de la Dumnezeu și o dai și altuia. Pacea vine din organizare. Ai văzut sportivii? Popovici, tânărul ăsta este organizat. Se trezește, mănâncă, se roagă, înoată.

Oprește notificările, trebuie să știi să spui și nu. Trebuie să îți pui limite, asta e smerenia. Este vorba de o disciplină interioară pe care trebuie să o ai.”

Poți să ne urmărești și pe Facebook și Instagram.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine