Până la urmă, unde mai suntem în siguranță? De ce a murit, de fapt, Diana Maria, tânăra de 19 ani atacată de urs la Bușteni: „Fata s-a luptat singură cu ursul”
Moartea Dianei Maria Cazacu (19 ani) a provocat un scandal național, discuții lungi pe social media despre cum trebuia să se procedeze în acest caz, ce ne lipsește, ce nu ne lipsește. Acum există suspiciuni și cu privire la reacția tânărului care a însoțit-o pe fată, dar și un prim raport al medicilor legiști, după ce tânăra din Capitală, originară din județul Iași, a sfârșit în mod tragic.
Multe se întâmplă în România modernă, iar tot ce facem e să ne oripilăm după ce se întâmplă. Venim cu soluții, căutăm vinovați, se creează o mare discuție la nivel național, demisionează premieri, miniștri, sunt dați afară oameni.
Impactul morții unei persoane generează frustrare, neputință și neliniște, dar apoi iar se face liniște, fiecare își vede de viață, până la următoarea tragedie.
În ultimii 10 ani, întâmplări fatidice au tot fost la noi în țară. Dacă vă mai aduceți aminte, că a fost „demult” și e îngropat subiectul celor 64 de tineri morți în incendiul de la Colectiv, după care alte zeci de persoane au rămas cu sechele psihologice și fizice pe viață.
Dar înainte de asta a fost moartea lui Ionuț Anghel, care nu, nu a murit în pădure sfâșiat de urși, a murit într-un parc din București, capitala României, mâncat de maidanezi. Avea patru ani și a murit în chinuri groaznice. Un moment de neatenție din partea adulților, la pachet cu nesiguranța locurilor publice, l-a costat viața pe băiețel.
Însă nu este singurul caz, anul trecut a murit Ana, în vârstă de 44 de ani, tot atacată de câinii maidanezi. Femeia făcea jogging în sectorul 6 din București, în zona Lacul Morii. Ca și în celelalte cazuri, au fost mii de postări pe social media, oamenii au fost furioși, nervoși.
Nu sunt singurele tragedii. Au tot fost astfel de morți de-a lungul timpului, fie că vorbim de atacurile animalelor sălbatice, câini maidanezi sau nesiguranța locurilor publice în care mergem.
Mai suntem undeva în siguranță?
Cazul Dianei Maria Ioana Cazacu, în vârstă de 19 ani, a stârnit, ca și toate celelalte tragedii, rumoare, au apărut iar formatorii de opinii. Toți ne dăm cu părerea despre cum putea evitat incidentul.
Diana Maria Cazacu s-a aventurat pe un traseu de munte frecventat de oameni și animale sălbatice, printre care și urși. Se afla cu iubitul ei pe munte. Nu aveau la ei spray de urs, fluier și nimic altceva care i-ar fi putut ajuta în cazul unui atac al unui animal sălbatic. Nu este garantat nici dacă ar fi fost salvată fata dacă ar fi avut toate cele. Totul s-a terminat cu moartea ei,
Șirul evenimentelor: Diana Maria și iubitul ei au plecat din toridul București pentru un weekend de relaxare pe munte. Erau iubitori de munte, iar Bușteniul nu era chiar străin ca locație pentru ei. Așa că au plecat în drumeție.
Pe traseul Jepilor Mici, cei doi au dat nas în nas cu ursul. Nu se știe exact contextul, cert e că animalul a venit spre ei, iar în acest timp, Maria a suant la 112 și a semnalat prezența ursului. Apoi s-a năpustit asupra fetei, a mușcat-o de picior și a târât-o într-o râpă cu adâncimea de 150-200 de metri.
Potrivit unui prim raport al medicilor legiști, Diana Maria a murit din cauza rănilor provocate de căzătura în râpă. Mușcătura ursului nu i-ar fi fost fatală. Ultimele minute din viața tinerei au fost îngrozitoare, pline de spaimă și durere. Animalul nu era turbat. Diana a suferit mai multe hemoragii interne în urma căzăturii în răpă.
„S-au identificat două tipuri de leziuni: cele produse prin cădere de la înălțime și cele cauzate de urs. Cele mai severe leziuni au fost cele provocate de cădere, însă și rănile cauzate de urs erau letale. Urmează să se stabilească ce anume i-a provocat decesul mai rapid, dar leziunile prin cădere erau foarte grave.”, a declarat Vasile Drăghici, șeful Serviciului de Medicină Legală Prahova, conform Agerpres.
Potrivit specialiștilor, ursul atacă doar dacă este surprins sau este vorba de o ursoaică mamă, care are puii în preajmă sau cu ea. În cazul de față, este posibil ca ursul să se fi speriat de cei doi și să fi atacat. Dacă existau zgomote de la distanța, este foarte posibil ca ursul să nu se fi apropiat de ei. În general se sperie, însă toate astea sunt doar ipoteze care nu pot fi validate în vreun fel.
„Vorbim despre un exemplar cu vârste cuprinse între patru și cinci ani, care a ajuns la laboratorul DSVSA Prahova. S-au constatat că nu există leziuni. Femela nu era gestantă, nu era în lactație, iar la examenul anatomopatologic și virusologic nu s-a confirmat prezența rabiei.”, a declarat Alexandra Bociu, președinte ANSVSA.
Ce este cert, în majoritatea parcurilor naționale și în general în pădurile în care sunt animale sălbatice este semnalată prezența lor pe traseu. Astfel, pentru că vorbim de animale sălbatice, este vital să fim echipați corespunzător și să ținem cont de reguli.
Jurnalista Andreea Orosz a povestit pe social media că a fost foarte aproape de locul tragediei, a auzit-o pe Diana Maria urlând și cerând ajutor, dar nu și pe iubitul acesteia. A crezut că ursul a plecat, iar femeia care țipa a reușit să scape. se afla cu doi copii mici pe traseu. S-a temut că ursul va veni spre ea și fetițele de 5 și 7 ani care o însoțeau. A aflat de moartea Dianei Maria când a ajuns în gara Bușteni.
„Ce știu sigur e ce am auzit cu urechile mele: Fata s-a luptat singură cu ursul. Restul e poveste.O poveste dărâmătoare, pe care ar putea să o clarifice cei implicați. P.S. Pe băiat îl consider o victimă în povestea asta. Îl cred că au schimbat traseul. Înțeleg, din ce spune el, că urcau pe Jepii Mici și la un moment dat au decis să se întoarcă să meargă spre cascadă. Aici nu mi-e clar, de unde a venit ursul.Cine era în față, cine în spate. Poteca foarte îngustă..Orice pas greșit, te duce direct spre Valea Spumoasă.Ce știu, repet, e că eu am auzit-o doar pe fată strigând la urs.”