Un nou record nou pentru transmisia de date prin fibră optică: Ce viteză a fost atinsă?

Publicat:
3 minute

O echipă de cercetători de la Universitatea Aston din Marea Britanie a stabilit un nou record mondial pentru viteza de transmisie a datelor.


Cercetătorii au reușit să atingă 402 terabiți pe secundă (Tbps) - 50 tb/s - prin intermediul fibrei optice. Această realizare depășește recordul anterior de 319 Tbps, stabilit de aceeași echipă acum câteva luni.


Pentru a atinge această viteză impresionantă, cercetătorii au dezvoltat primul sistem de transmisie optică care folosește șase benzi de lungime de undă (O, E, S, C, L și U), față de una sau două benzi utilizate în mod obișnuit în sistemele convenționale, conform aston.ac.uk.

Una dintre principalele provocări cu care s-au confruntat cercetătorii a fost lipsa amplificatoarelor de fibră dopată convenționale pentru banda U, cea mai lungă parte a spectrului de lungime de undă. Pentru a depăși acest obstacol, echipa a dezvoltat echipamente noi pentru a amplifica semnalele în această bandă, combinându-le cu amplificatoare standard disponibile pe piață pentru banda O.


Fibra optică utilizată în experiment conținea 38 de nuclee, fiecare capabil să transmită date în trei moduri. Aceasta a creat 114 canale spațiale, permițând combinarea mai multor semnale de comunicație într-o singură linie de transmisie prin tehnica de multiplexare prin diviziune de lungime de undă. Această metodă maximizează utilizarea spectrului disponibil și crește semnificativ viteza de transmisie a datelor.


Echipa a demonstrat că viteze impresionante pot fi obținute folosind cabluri de fibră optică standard, disponibile comercial, fără a fi necesare cabluri specializate și costisitoare.

Sistemul a fost optimizat din punct de vedere energetic și spațial prin utilizarea unui singur laser și a unui singur cip optic pentru a produce un pieptene de frecvență cu multe lungimi de undă distincte, simplificând configurarea.


Cum funcționează transmisia de date prin fibra optică?

Transmisia de date prin fibra optică folosește lumina pentru a transfera informații rapid și eficient.

Iată cum funcționează acest proces, explicat în termeni simpli:


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine