Haos la o școală din Târgu Jiu. Directoarea instituției de învățământ și-ar fi băgat colegii în depresie: terorizați cu imagini din viața privată. Este acuzată de hărțuire și abuz în serviciu: „A fost îngrozitor ce am trăit”
La Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”, climatul educațional pare să fie afectat de un management considerat defectuos, exercitat de directorul instituției, Panduru Corina. Numeroase acuzații au fost formulate de către cadrele didactice, personalul auxiliar și nedidactic, privind comportamentul acesteia, care a influențat negativ activitatea și relațiile profesionale din școală. Inspectoratul Școlar Județean Gorj a demarat o anchetă și a luat măsuri în acest sens.
Actualitate.net a primit informații sub protecția anonimatului de la mai multe cadre didactice din cadrul școlii. Profesorii s-au plâns că directoarea i-a terorizat de când se află în funcție și mulți dintre ei au intrat chiar și în depresie din cauza comportamentului umilitor pe care l-au primit.
Mai mulți profesori din cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” au depus plângeri pe numele directoarei Panduru Corina, care este acuzată de crearea unui mediu ostil pentru cadrele didactic. În plângerile de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj sunt menționate cazuri concrete care susțin aceste acuzații.
„Ne denigrează pe unii la alții, chiar lansând informațiile false despre viața personală a unor colegi, favorizând în mod nejustificat alți colegi, mai ales pe cei cu reclamații din partea părinților, în detrimentul cadrelor didactice devotate, cu rezultate remarcabile și vechime în școală. Am trăit un calvar cu ea în școală, într-un mediu toxic, cu jigniri aduse constant.”, a declarat pentru Actualitate.net un cadru didactic din cadrul școlii. (n.red. profesorii au preferat să păstreze anonimatul în ceea ceea ce privește numele personale)
Directoarea Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu”, acuzată de hărțuire și presiune asupra cadrelor didactice
Potrivit angajaților instituției, directoarea ar fi adoptat un comportament inadecvat față de colegii săi, prin mesaje cu conținut malițios și prin presiuni exercitate pentru a-și impune voința.
Se susține că directoarea își denigra colegii, propagând informații false despre viața personală a unora dintre ei și favorizând cadrele didactice cu reclamații din partea părinților, ignorând meritele profesionale ale celor cu vechime și rezultate notabile.
Mai mult, directoarea Panduru Corina nu ar fi respectat obligațiile didactice, trimițând alte persoane să susțină orele, cum ar fi secretara, bibliotecara sau administratorul.
Elevii claselor V A, VI A și VIII E ar fi martori ai acestor nereguli. De asemenea, există acuzații conform cărora timpul de lucru este petrecut mai degrabă pe discuții despre colegi, prin intermediul capturilor de ecran și al altor metode de defăimare.
Directorul instituției a mai fost acuzat și că nu mediază conflictele dintre părinți, elevi și cadre didactice, afectând relațiile profesionale și destabilizând colectivul de cadre didactice. Totodată, se susține că aceasta își umilea colegii care nu erau de acord cu opiniile sale, instigând alți colegi să-i izoleze pe cei care au opinii contrare.
Un exemplu de situație conflictuală nerezolvată este cazul învățătoarei L. Petronela, care a fost nevoită să solicite intervenția Poliției.
Criticile aduse directoarei Panduru Corina includ refuzul de a implementa catalogul digital, invocând o nepregătire nejustificată a școlii, deși alte unități din mediul rural au reușit acest lucru. De asemenea, se afirmă că notele elevilor ar fi fost modificate preferențial, iar gestionarea fondurilor Asociației de Părinți se realiza fără transparență.
„Dădea note în mod preferențial, modificând sau nu, după bunul plac, note de 3 si 4 n note de 8 si 9, dovada fiind cataloagele din anii trecuți. A transformat școala într-un CIRC ORGANIZAT, eram numiți frecvent LICHELE). Sunt doamne profesoare, colegi de-ai noștri care au cedat psihic. Ne-a terorizat pur și simplu.”, a declarat pentru Actualitate.net o profesoară din cadrul școlii.
De altfel, profesorii din cadrul școlii s-au plâns că orele suplimentare au fost distribuite preferențial, iar sora directoarei Panduru, titulară pe educație socială, a primit un număr disproporționat de ore. În plus, sunt semnalate practici neconforme privind organizarea orarului, pentru a masca anumite favorizări.
De altfel, unul dintre cele mai cunoscute scandaluri în cadrul instituției de învățământ a fost la începutul anului școlar 2024, când ai mai multe lăzi cu alimente destinate consumului elevilor Școlii Constantin Săvoiu (Nr. 8) din centrul Tg-Jiului au fost împrăștiate prin vestiarul sălii de sport.
Alimentele destinate copiilor din cadrul școlilor necesită o depozitare adecvată, astfel este important să fie transportate, depozitate și manipulate conform normelor stricte din domeniul sanitar-veterinar și de sănătate publică.
După ce imaginile au apărut în mediul online, directoarea și-a chemat colegii în ședință pentru a-i trage la răspundere după ce situația a devenit publică.
This browser does not support the video element.
Principalele acuzații aduse directoarei Panduru Corina
- Hărțuire și presiuni asupra colegilor
- Denigrare și favorizare
- Neimplicare profesională
- Abuz în serviciu
- Manipulare și intimidare
- Absența directoarei de la ore
- Gestionarea deficitară a conflictelor
- Atribuirea preferențială a claselor și elevilor
Măsurile luate de Inspectoratul Școlar Județean Gorj
După două săptămâni de anchetă în cadrul Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu”, Inspectoratul Școlar Județean Gorj a demis-o din funcție pe directoarea Panduru Corina, după ce l-a dosar au fost strânse mai multe probe incriminatorii. În acest moment, fosta directoare rămâne titulară pe postul de profesoară de română în cadrul școlii.
„În ședința Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Gorj din data de 21.02.2025, s-a luat decizia eliberării din funcția de director al Școlii Gimnaziale "Constantin Săvoiu" Târgu Jiu a doamnei profesor doctor Corina Panduru. A fost numită director al unității, prin detașare în interesul învățământului, doamna profesor doctor Marcela Mrejeru. Măsura a fost luată în urma raportului comisiei desemnate de ISJ Gorj pentru a verifica aspecte sesizate în mai multe petiții înaintate instituției noastre. Verificările în unitatea școlară au durat circa două săptămâni.”, a declarat Ionuț Catrina, purtător de cuvânt ISJ Gorj, pentru Actualitate.net.
Începând cu ziua de azi, după demiterea directoarei Corina Panduru, Marcela Mrejeru este noul manager al Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu.