Dispare WhatsApp?: „Susținem criptarea puternică, dar aceasta nu poate fi în prețul siguranței publice”

Publicat:
2 minute
Autor: Redacția

WhatsApp s-ar putea să dispară din uz pentru britanici, asta după ce reprezentații aplicației și Guvernul Marii Britanii sunt în discuții în ceea ce privește folosirea tehnologiei. Un proiect de lege menit să reglementeze mediul online este pe cale să fie aprobat, însă actul normativ de 250 de pagini nu pare să fie în acord cu politica WhatsApp.

Photo by Dimitri Karastelev / Unsplash

Actul normativ se află în lucru de mai bine de patru ani, iar la cele peste 250 de pagini au lucrat opt secretari de stat și cinci prim-miniștri.

WhatsApp și Guvernul Marii Britanii, în conflict

Ofcom (n.r. Agenția Guvernamentală de Comunicare a Marii Britanii - autoritatea de reglementare și concurență aprobată de guvern pentru industria de radiodifuziune, telecomunicații și poștă din Regatul Unit) are autoritatea de a impune rețelelor de socializare de a folosi tehnologiile sale pentru a combate conținutul care promovează terorismul și abuzurile sexuale asupra copiilor. În proiectul de lege este menționat faptul că cei care nu se vor adapta actului normativ va fi notificat cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală.

În cazul de față, WhatsApp, aplicație de mesagerie „criptare end-to-end” (E2EE),  nu își poate asuma tehnologic citirea mesajelor utilizatorilor, pentru că asta ar însemna să le fie încălcate drepturile la intimitate. Reprezentanții WhatsApp, companie deținută de META, nu sunt de acord cu proiectul de lege și este posibil să renunțe la utilizatorii din Marea Britanie, care înseamnă 2% dintre cei care folosesc WhatsApp.

Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri sunt în afara Regatului Unit. Ar fi o alegere ciudată pentru noi să reducem securitatea produsului într-un mod care să-i afecteze pe ceilalți 98% dintre utilizatori.”, a declarat Will Cathcart, CEO  WhatsApp, pentru The Guardian, în luna martie a acestui an.

De cealaltă parte, Claire Fox, membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie, a explicat că WhatsApp „are un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum ar fi Marea Britanie, nu este ceva pentru care și-ar compromite miliardele de utilizatori de pretutindeni.”

Susținem criptarea puternică, dar aceasta nu poate fi în prețul siguranței publice. Companiile tehnologice au datoria morală de a se asigura că nu închid ochii la nivelurile fără precedent de abuz sexual asupra copiilor, de pe platformele lor. Proiectul de lege privind siguranța online nu reprezintă, în niciun caz, o interdicție a criptării end-to-end și nici nu va necesita servicii pentru a slăbi criptarea”, a declarat și un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Ce este criptarea end-to-end? - acest tip de tehnologie presupune păstrarea datelor criptate, fără nici o posibilitate de decriptare, chiar și la server și oriunde în altă parte. Conversațiile sunt în siguranță, iar aplicația nu poate intercepta și folosi datele utilizatorilor, indiferent de contextul lor.

Poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine