Cum va putea Europa să se protejeze de tacticile de „divide et impera” venite din partea Beijingului, Moscovei sau Washingtonului

Publicat:
5 minute

În prezent, Europa se confruntă cu cea mai mare criză din relațiile transatlantice de la criza Suezului, dar aceasta se desfășoară într-un mod atât de bizar încât nimeni nu pare să o poată înțelege pe deplin. Ceea ce face ca revenirea președintelui ales, Donald Trump, să fie înfricoșătoare pentru mulți europeni, este chiar ceea ce îl face atractiv pentru restul lumii.

Donald Trump. Photo by History in HD on Unsplash


Donald Trump, „răul” cel mai iubit din Statele Unite și alte țări de pe glob

Trump, cel mai bogat om din lume, care se pregătește să devină o figură oficială a administrației americane, a declarat că intenționează să răstoarne guvernul britanic și, probabil, și pe cel german. De asemenea, Trump a sugerat că vrea să răstoarne toate principiile ordinii mondiale conduse de SUA. Comentariile sale recente referitoare la Canalul Panama și la Groenlanda arată că este chiar dispus să pună sub semnul întrebării principii fundamentale precum suveranitatea teritorială și inviolabilitatea granițelor.

În timpul primei sale alegeri, mulți din Statele Unite și din întreaga lume au căutat să se consoleze cu ideea că Europa va prelua conducerea, în absența unui lider american stabil. Atunci, cancelarul german Angela Merkel a fost considerată „adevăratul lider al lumii libere” – un rol consacrat într-o fotografie iconică de la G7, în care ea este flancată de liderii principalelor democrații ale lumii, în timp ce Trump stă în colț, vizibil iritat. Astăzi însă, Europa își bazează întreaga strategie de securitate, economică și politică pe existența unui aliat american, iar Trump a declarat acum că acest aliat nu mai există.

Totuși, un sondaj de opinie realizat de organizația condusă de Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe, arată că anxietatea Europei față de Trump nu este împărtășită la scară globală.

„După ce am vorbit cu 28.000 de persoane din 24 de țări, am descoperit că majoritatea oamenilor din întreaga lume consideră că Trump este de fapt benefic pentru Statele Unite, pentru lume și pentru pacea globală.

Conform datelor noastre, în India, Arabia Saudită, Rusia, China și Africa de Sud, trei din cinci persoane cred promisiunea lui Trump de a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore. Unul din doi consideră că va reuși să aducă pacea în Orientul Mijlociu. De asemenea, opinia dominantă în întreaga lume este că Trump va reuși să îmbunătățească relațiile Washingtonului cu Beijingul – o părere susținută, surprinzător, de aproape jumătate dintre participanții chinezi la sondaj.”, susține Mark Leonard într-un editorial pentru Politico.

Astfel, deși mulți ar putea saluta întoarcerea lui Trump la Casa Albă, nu înseamnă că toți cred că va face „America mare din nou”. De fapt, în 20 din cele 24 de țări incluse în sondaj, mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că în 20 de ani China va deveni cea mai puternică țară din lume. Printre statele de putere mijlocie, precum Arabia Saudită, Turcia, Indonezia și Africa de Sud, aproape șapte din zece oameni împărtășesc această viziune.

„Este ironic faptul că exact aceleași lucruri care fac revenirea lui Trump la Casa Albă înfricoșătoare pentru mulți europeni sunt cele care îl fac atrăgător pentru restul lumii. Europa este în panică din cauza retoricii „America First” și a ideii că Statele Unite vor înceta să mai fie un apărător al ordinii globale, pentru a urmări doar interesele proprii.

Însă aceasta este tocmai ceea ce își doresc majoritatea oamenilor – mai ales cei din puterile mijlocii ale lumii – care nu mai vor ca Statele Unite să se considere arbitri morali sau polițiști globali. Ei sunt mult mai confortabili cu ideea ca SUA să fie cea mai puternică națiune într-o lume mai tranzacțională.

Totuși, sondajul nostru nu este lipsit de un aspect pozitiv: deși europenii înșiși ar putea să aibă o viziune sumbră asupra poziției lor globale în această eră „Trumpiană”, restul lumii apreciază mai mult puterea europeană – provocarea constând în felul în care aceasta o va utiliza. Conform datelor noastre, majorități solide din întreaga lume consideră că Uniunea Europeană poate fi o superputere care se poate ridica alături de China și Statele Unite și care poate urmări propriile interese. Întrebarea reală este însă dacă Europa va reuși să se pună de acord asupra acestor interese.

Numai prin depășirea diviziunilor interne, Europa va putea să se protejeze de tacticile de „divide et impera” venite din partea Beijingului, Moscovei sau Washingtonului.”, mai scrie Mark Leonard pentru sursa citată.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine