Cum te poți proteja de virusul West Nile, depistat în patru sectoare din Capitală?

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

În patru sectoare din București au fost detectați țânțari purtători ai virusului West Nile, potrivit experților de la Institutul Cantacuzino. Primăria Capitalei a intensificat tratamentele antițânțari, intervenind cu soluții suplimentare pentru a diminua pericolul infectării.


Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat pe Facebook măsuri suplimentare de combatere a țânțarilor adulți în zonele afectate, în special în sectoarele 1, 2, 3 și 4.

Compania Municipală Eco Igienizare București (CMEIB) a realizat tratamente suplimentare în aceste sectoare și a aplicat al optulea tratament de combatere a larvelor de țânțari în apropierea lacurilor din oraș.

Substanța biocidă VECTOBAC, utilizată în aceste tratamente, este aprobată de Ministerul Sănătății și nu afectează flora și fauna locală.

Care sunt simptomele infecției cu West Nile?

Deși nu toți cei înțepați de țânțari purtători de virus West Nile dezvoltă boala, medicii avertizează asupra unor simptome ce ar trebui să alarmeze populația: dureri de cap severe, greață, febră și dureri musculare. În cazul apariției acestor simptome, se recomandă consultarea unui medic.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Capitală, Simin Aysel Florescu, subliniază importanța măsurilor de prevenire, având în vedere că nu există un vaccin împotriva virusului West Nile, conform adevarul.ro

Printre măsurile recomandate se numără utilizarea substanțelor împotriva țânțarilor, purtarea hainelor cu mâneci lungi și instalarea plaselor antițânțari.


Virusul West Nile este transmis printr-un ciclu pasăre-țânțar-pasăre, având ca rezervor principal specii de corvide (ciori, corbi, gaițe), cu incidența maximă în lunile august și septembrie.  

Majoritatea infecțiilor umane sunt asimptomatice sau prezintă simptome virale ușoare și nespecifice care durează între 3 și 6 zile.

Mai puțin de 1% dintre cei infectați dezvoltă simptome severe: meningită, encefalită, paralizie sau alte afecțiuni neurologice.

Rata mortalității este între 3% și 15%, conform Institutului Național al Sănătății din SUA.

Vârsta avansată și imunitatea compromisă sunt cei mai importanți factori de risc.

Diagnosticul se face prin serologie, iar tratamentul este simptomatic și de suport.


Țânțarul-tigru asiatic un prim purtător de boli

Tânțarului-tigru asiatic este o specie invazivă cunoscută pentru transmiterea unor boli grave, inclusiv West Nile.

Sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Aedes_albopictus

Acești țânțari sunt recunoscuți după dungile alb-negru și s-au răspândit în mai multe regiuni europene datorită schimbărilor climatice și creșterii călătoriilor internaționale.


Cum te poți proteja de virusul West Nile?

  1. Utilizează substanțe împotriva insectelor pe pielea expusă și pe haine.
  2. Poartă haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, mai ales la apus și răsărit, când țânțarii sunt mai activi.
  3. Instalează plase anti țânțari la ferestre și uși pentru a preveni intrarea acestora în casă.
  4. Evită acumularea apei stătătoare în curți, grădini și alte locuri, deoarece aceasta servește ca loc de reproducere pentru țânțari.
  5. Folosește insecticide și tratamente specifice în zonele cu vegetație abundentă și umiditate ridicată.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine