Cum îți dai seama dacă pepenele roșu este copt sau crud. Sfaturi din bătrâni
Pepenele roșu se numără printre cele mai consumate fructe de vară, deși el este crescut, de cele mai multe ori, și în seră, așa că poate fi găsit în orice anotimp. În România, pepenele roșu, crescut natural, poate fi găsit pe tarabe la sfârșitul lunii iulie - final de august. Luna august fiind luna în care pepenele roșu este crește natural la noi în țară. Dar cum vă dați seama dacă pepenele roșu este copt sau crud? Ca să plecați acasă cu un pepene roșu copt, iată câteva sfaturi despre cum să testați produsul la piață sau în magazine.
Pepenele roșu: cum alegi pepenele roșu, când se coace pepenele roșu?
Pepenele roșu este bogat în vitamine și este foarte sănătos, mai ales că are o compoziție de 91% apă și 7,5% carbohidrați. Acest fruct este foarte bun inclusiv în orice dietă, asta dacă nu există o intoleranță la produs.
Pepenele roșu este desertul perfect, poate fi consumat simplu sau adăugat în diferite preparate, înghețată și prăjituri. De menționat este și faptul că pepenele roșu conține foarte puține calorii, în jur de 30 kcal la 100 g, este bogat în vitamina A (18% din DZR/100 g), bogat în licopen (4532 mcg/100 g) și o vertiabilă sursă de potasiu.
(Pentru mai multe știri, puteți accesa categoria Stil de viață)
Cum alegem pepenele roșu la piață? Aceasta este o întrebare pe care mulți dintre noi ne-o adresăm în momentul în care cumpărăm pepene roșu de la piață sau din magazin. Foarte mulți distribuitori, fie că sunt interni sau externi, pun etichetele nepotrivite. Sunt, de exemplu, mulți comercianți care vând pepene din străinătate, însă spun că sunt aduși din Dăbuleni sau Ialomița. Nu uitați, în România, pepenii se coc în perioada sfârșit de iulie-august, când este cel mai cald.
Cum ne dăm seama dacă pepenele roșu pe care vrem să-l cumpărăm este copt sau crud? Sunt câteva trucuri din bătrâni care ne învață să alegem pepenele roșu corect, care să fie copt, iată câteva dintre acestea:
- pepenele roșu trebuie să aibă o pată galbenă-portocalie. De ce? dacă acea pată există, asta înseamnă că pepenele s-a copt pe pământ și acea zonă este cea la care soarele nu a ajuns, însă denotă că pepenele este copt în întregime.
- pepenele roșu care are diferite forme pe coajă, cum ar fi mici zgârieturi, crăpături, o coajă care pare ușor defectă - acest lucru semnifică faptul că albinele au polenizat de mai multe ori floarea de pepene roșu, ceea ce înseamnă că pepenele va fi mai dulce.
- pepenele roșu rotund sau alungit - diferența dintre cele două forme: tot din bătrâni se spune că pepenele roșu alungit este mai zemos, iar pepenele roșu rotund este mai dulce. În cazul de față, depinde cum preferați să-i consumați.
- pepenele roșu trebuie să fie greu în momentul în care îl puneți pe cântar.
- pepenele roșu are o codiță în capăt, astfel că, dacă această codiță este uscată, pepenele roșu este copt și bun de consum. Dacă această codiță este verde, asta înseamnă că pepenele roșu este crud.
- pepenele roșu poate fi putrezit, iar ca să vă dați seama de acest aspect, trebuie să verificați dacă are părți moi.
- pepenele roșu mai poate fi verificat dacă e crud sau copt la bătaie în coajă. Dacă sună a gol, pepenele roșu este necopt, dacă nu se produce un sunet intens, atunci pepenele roșu este copt.