Cum a reușit să scape Mario Iorgulescu de condamnarea de 13 ani de închisoare. Înalta Curte de Casație și Justiție: a fost un „eveniment” cu „caracter imprevizibil”

Publicat:
3 minute

Mario Iorgulescu a scăpat de condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare în cazul accidentului provocat pe 8 septembrie 2019. Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au motivat decizia explicând că a fost un „eveniment” cu „caracter imprevizibil”.

Mario Iorgulescu este fiul lui Gino Iorgulescu, fost fotbalist și președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din România. Născut pe 10 ianuarie 1995, acum în vârstă de 29 de ani, Mario s-a făcut remarcat pentru escapadele cu fetele de oraș, dar și pentru că a deschis mai multe afaceri în zona de Nord a Capitalei. Ulterior, el a devenit cunoscut în special din cauza problemelor sale în legătură cu accidentul în care a fost implicat.

Pe 8 septembrie 2019, Mario Iorgulescu a provocat un grav accident rutier în timp ce conducea un Aston Martin DBS sub influența alcoolului și cocainei. Iorgulescu a avut o concentrație de 1,96 g/l alcool pur în sânge și a fost depistat pozitiv pentru cocaină. Accidentul a avut loc în București, pe Șoseaua Chitilei, unde Mario Iorgulescu a trecut pe roșu cu o viteză de 145 km/h și a lovit frontal un alt autoturism, care a murit pe loc.

Mario Iorgulescu a fost și el grav rănit, a fost o perioadă lungă în comă, iar medicii au hotărât transferul lui la o clinică din Italia. Ulterior, Gino Iorgulescu a decis să-l transfere pe fiul lui la o clinică pentru tratarea bolilor psihice, Mario nefiind apt să ia decizii și să răspundă în numele său, după ce a fost diagnosticat cu mai multe afecțiuni mintale.

Cu toate astea, în urma acestui accident, Tribunalul București l-a condamnat pe Mario Iorgulescu în februarie 2023 la 13 ani și 8 luni de închisoare pentru omor și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și drogurilor.

În iunie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul în casație formulat de Mario Iorgulescu și a decis rejudecarea cazului, anulând astfel condamnarea inițială​.

Mario Iorgulescu a scăpat de condamnarea de 13 ani și 8 luni

Vineri, 20 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să anuleze condamnarea de 13 ani și 8 luni în cazul lui Iorgulescu, fiind încadrat la „omor din culpă”, cu pedeapsa între 2 și 7 ani.

ÎCCJ a motivat decizia de anulare a condamnării prin distincția dintre culpa cu prevedere și intenția indirectă. Conform instanței, Iorgulescu nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții victimei, iar accidentul rutier a fost considerat un eveniment imprevizibil și fortuit, nu o acțiune intenționată de omor​.

După accident, Mario Iorgulescu a fost transferat de familia sa într-o clinică privată din Italia, unde se află și în prezent. Avocații săi susțin că el suferă de grave afecțiuni psihice și necesită tratament. În timpul anchetei și procesului, Mario Iorgulescu nu a fost audiat de procurori sau magistrați​.

„Acţiunea autorului (conducătorul auto) este asupra autovehiculului, acesta acţionând sistemul de accelerare a vitezei peste limita legală, cu consecinţa intrării în coliziune frontală cu autoturismul condus de victimă căruia i-a cauzat decesul, elemente de fapt ce au valenţele unei fapte care, din punct de vedere obiectiv şi subiectiv se încadrează în infracţiunea de ucidere din culpă, prev. de art. 192 Cod penal.”.
„Infracțiunea de omor ar fi posibilă doar în situația în care autovehiculul ar fi fost folosit (...) drept mijloc în scopul suprimării vieții victimei.”.
„Elementele de fapt reţinute relevă situaţia tipică a unui accident de circulaţie care a avut drept rezultat decesul unei persoane din culpa exclusivă a conducătorului auto (inculpatul) care nu a respectat dispoziţiile legale ce reglementează regimul circulaţiei pe drumurile publice (a circulat cu viteză excesivă, peste limita legală, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice şi a consumului de substanţe interzise).”.
„În acest context, Înalta Curte are în vedere că nelegalitatea constatată cu privire la lipsa de corespondenţă între situaţia de fapt şi norma de incriminare nu poate fi înlăturată prin rejudecarea cauzei de către instanţa de recurs în casaţie, deoarece implică schimbarea încadrării juridice în raport de situaţia de fapt, astfel cum a fost reţinută, dar şi individualizarea pedepsei şi a modului de executare a acesteia în funcţie de norma de incriminare ce va fi stabilită ca incidentă în cauză.”, anunță Digi24.

Pe lângă acest caz, Mario Iorgulescu este cercetat și într-un alt dosar pentru sechestrarea unui bărbat bătut cu ciocanul de șnițele​

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine