Cu cât a scăzut rata anuală a inflației. Alimentele care s-au scumpit cel mai mult de pe piață

Publicat:
3 minute

Rata anuală a inflației în România a scăzut în septembrie 2024 la 4,6%, de la 5,1% în august 2024, asta cu toate că au existat creșteri ale prețurilor la mărfurile alimentare, mărfurile nealimentare și servicii​, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

De exemplu, în ceea ce privește scumpirea, mărfurile alimentare au înregistrat o creștere de 4,72%.

Mărfurile nealimentare au crescut cu 3,3%, iar articolele chimice și tutunul au avut creșteri semnificative de 10,66% și respectiv 10,11%, iar serviciile au înregistrat o creștere de 7,88%​, potrivit Forbes Romania și Economedia.ro.

Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 – septembrie 2024) a fost de 6,4%​.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul anului 2024, estimând o rată de 4%, față de 4,9% anterior. BNR anticipează că inflația va ajunge la 3,4% la sfârșitul anului 2025. Astfel că putem vedea o tendință de reducere a inflației, iar dezinflația poate să aibă un ritm mai lent în a doua jumătate a intervalului de proiecție, scrie Newsweek.

Scăderea ratei inflației înseamnă că ritmul de creștere a prețurilor a încetinit comparativ cu perioada anterioară. Chiar dacă prețurile continuă să crească, dacă aceste creșteri sunt mai mici decât în perioadele anterioare, rata anuală a inflației poate fi mai mică. Mai exact, rata anuală a inflației reflectă schimbarea procentuală a prețurilor față de aceeași perioadă a anului anterior.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine