Crin Antonescu, acuzat de Nicuşor Dan că a scos ilegal 34 de hectare din domeniul public. Terenurile din Herăstrău și Pantelimon au ajuns la dezvoltatori imobiliari

Publicat:
6 minute

Nicușor Dan a publicat documente privind transferul a 34 de hectare de terenuri pe vremea când Crin Antonescu era ministrul Tineretului. Antonescu respinge acuzațiile și spune că nu a fost niciodată anchetat.

Într-un nou episod al confruntării publice din campania electorală, Nicuşor Dan a adus acuzații grave la adresa fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Crin Antonescu, în legătură cu transferul a 34 de hectare de terenuri din domeniul public al statului.

Potrivit lui Nicușor Dan, aceste terenuri au fost transferate către BTT – Biroul de Turism și Tranzacții, companie aflată în subordinea ministerului condus atunci de Antonescu – și au ajuns ulterior în posesia unor dezvoltatori imobiliari.

Acuzații legate de ilegalitatea transferurilor

Într-o postare pe rețelele de socializare, Nicușor Dan a publicat documente despre care afirmă că reprezintă dovezi ale implicării directe a lui Crin Antonescu în semnarea acestor transferuri, pe vremea când era ministru.

„Domnul Crin Antonescu cere documentele, pe care de altfel i le-am arătat în dezbaterea de luni. Le fac publice şi vă invit să judecaţi singuri. Ce dovedesc ele? Că domnul Antonescu a semnat, ca ministru, transferul unor terenuri către BTT, companie din subordinea ministerului pe care îl conducea. Şi că mai apoi acele terenuri au ajuns la dezvoltatori imobiliari”, a scris Nicuşor Dan.

El a adăugat că Justiţia a confirmat ilegalitatea unor astfel de transferuri: „În cazul terenurilor din Herăstrău, certificatul de atestare a proprietăţii terenului a fost anulat în instanţă. În cazul bazei BTT Pantelimon, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat că certificatul de atestare a fost emis cu încălcarea grosolană nu doar a legii, ci şi a unor expertize şi decizii de instanţă definitive”.

Replica lui Crin Antonescu: „E jenant”

Acuzațiile lansate de Nicușor Dan în dezbaterea electorală organizată de Digi24 au provocat un schimb de replici tensionat între cei doi. Crin Antonescu a respins ferm orice implicare ilegală.

„Am făcut un lucru acoperit legal. Nu am fost informat că vreun procuror îmi cercetează activitatea, niciodată nu am fost acuzat”, a spus fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

În schimb, Nicuşor Dan a insistat că semnăturile lui Crin Antonescu au stat la baza ieșirii a 34 de hectare de baze sportive din domeniul public, adăugând că pe două dintre aceste transferuri instanțele au constatat încălcări ale legii. „Domnul Antonescu a scos din domeniul public 34 de hectare de baze sportive, pe două instanţa a decis că s-a încălcat legea. Responsabilitatea BTT aparţinea Ministerului Tineretului şi Sportului, Crin Antonescu era ministru. Şeful de atunci al BTT a fost condamnat la închisoare”, a afirmat Dan.

Antonescu a reacționat afirmând că acuzațiile sunt nedrepte și nefondate: „E jenant. Nicuşor Dan ori e manipulat, ori e calomniator”.

Documentele invocate și implicațiile politice

Potrivit celor prezentate de Nicuşor Dan, documentele dovedesc că, în perioada în care Crin Antonescu conducea Ministerul Tineretului şi Sportului, au fost semnate acte prin care terenurile au fost transferate de la stat către BTT. Ulterior, aceste terenuri – amplasate în zone importante din Capitală, cum ar fi Herăstrău şi Pantelimon – au fost preluate de dezvoltatori imobiliari. În contextul în care instanțele au anulat o parte dintre aceste transferuri, Dan sugerează că responsabilitatea politică și administrativă revine ministrului care le-a inițiat.

„Nu cred că la acest nivel cineva poate să afirme că albul e negru şi negrul e alb. Am spus că aţi semnat acte ilegale, am aici două hotărâri judecătoreşti”, a susținut Nicuşor Dan în dezbaterea de luni.

Antonescu a replicat cerând să i se arate contractele: „Arătați-mi contractele”. Nicuşor Dan a răspuns că acestea au fost semnate de subordonaţii ministrului.

Terenul vândut în Herăstrău

Firma Domino 94 Impex SRL este controlată de omul de afaceri Bartolomeu Finiș. Aceasta a achiziționat terenul de aproximativ 7 hectare din Parcul Herăstrău în anul 2003, de la Biroul de Turism și Tranzacții (BTT), la o valoare de 1,5 milioane de dolari.

Mai exact, în iulie 2003, BTT a vândut terenul de 7 hectare din Parcul Herăstrău către firma Domino 94 Impex SRL, controlată de Bartolomeu Finiș.

Totuși, în 2015, Curtea de Apel București a anulat definitiv:

  1. certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis de Ministerul Tineretului și Sportului către BTT;
  2. contractul de vânzare-cumpărare dintre BTT și Domino 94 Impex.

Cu alte cuvinte, tranzacția a avut loc și a produs efecte timp de peste 10 ani, dar instanța a constatat că a fost ilegală și a anulat retroactiv actele care au stat la baza transferului.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine