Copiii crescuți de mama lui Codin Maticiuc în orfelinat, adevărul despre cum au trăit acolo. Ce s-a ales, de fapt, de ei: „Apropo, mai țin minte că ...”
Povestea Smarandei Maticiuc este parcă ruptă din filme. Într-un podcast realizat chiar de fiul ei, cea care a dat viață fundației Metropolis a povestit despre cum a ajuns să construiască un orfelinat și să strângă bani pentru copiii defavorizați. Este vorba despre primul podcast „Facem”, realizat de Codin Maticiuc, menit să prezinte fundațiile care fac bine și altor oameni.
Primul podcast „Facem” a fost cu plâns și multă emoție. Smaranda Maticiuc, o doamnă modestă care nu a încercat niciodată să fie vizibilă, cu toate că ar fi meritat din plin.
Fiul dânsei este Codin Maticiuc, pe vremuri un mare crai de Dorobanți, care a devenit cunoscut tocmai pentru petrecerile zgomotoase la care participa (știți celebrele seri de la Loft și numeroasele roabe de șampanie care își făceau drumul la masa lui), vacanțele cu tot soiul de femei, iar lista continuă.
Tot acest parcurs al lui Codin nu a fost, însă, chiar întâmplător. Chiar dacă vorbim de petreceri cu milionari și mulți bani cheltuiți pe distracție.
Acum, la 43 de ani, Codin Maticiuc este producător de filme, are o relație stabilă de câțiva ani, trei copii și este președintele Fundației Metropolis. Deși nimeni nu credea că acest crai de Dorobanți va avea o altfel de viață decât cea pusă pe distracții, Codin și-a întors fața către familie, în special către mama sa, care a avut o răbdare de fier în creșterea lui.
Povestea este că, devenit celebru, Codin poate acum să facă bine, profitând de faptul că este cunoscut de toată țara. Nu mai vorbim de faptul că ridică spitale și strânge fonduri pentru a renova spitalele de stat.
De profesie arhitect de hidrocentrale, Smaranda Maticiuc și-a dorit încă de tânără să fie înconjurată de copii, să crească și să îngrijească tot mai mulți copii, chiar dacă nu sunt ai ei.
După ce Codin a plecat la facultate, mama actorului s-a interesat despre cum poate ajunge să le citească povești copiiilor din orfelinate, așa ajungând într-un orfelinat deținut de o englezoaică, pe care a ajutat-o, mai apoi, inclusiv financiar. Ulterior, Smaranda Maticiuc și soțul ei au deschis Fundația Metropolis în 1997 și au construit un orfelinat de la zero în 2004.
Copiii care au crescut în orfelinatul Smarandei Maticiuc își spun povestea
După ce podcastul „Facem” a fost publicat pe social media, trei dintre copiii care au crescut în orfelinatul Fundației Metropolis au comentat la postare. Cei trei tineri, acum deveniți majori și pe picioarele lor, i-au adus mulțumiri mamei lui Codin Maticiuc, povestind, pe scurt, despre viața lor în orfelinat.
„@dobredaniel557 - Eu sunt unul din foști copii de la fundație si nu imi este rușine să recunosc asta, nu mi-a fost, de fapt, niciodată. Mulțumesc Doamnei Smaranda pentru copilăria pe care am avut-o alături de dânsa. Apropo, mai țin minte că am stricat vreo două biciclete făcute cadou de către dumneavoastră pentru că învățăm bine. Sărutmâna pentru tot!”
„@florianrupa8084 - Da, sunt un alt tânăr care am stat la Fundația Filantropia Metropolis până în 2008 și o țin minte bine pe doamna Smaranda și pe soțul dumneaei, oameni cu o inimă FOARTE deschisă pentru copiii. Mă bucur că, și după atâția ani, fundația funcționează și crește în continuare alte generații. Am în plan să fac o vizită curând.”
În podcast, Codin Maticiuc și mama sa povestesc despre experiența cu un tânăr Mișu, care avea de ales între o seară în club sau un meci de fotbal. De altfel, băiatul își dorea un scuter, însă Smaranda Maticiuc era implicată direct în educația copiilor, astfel nu l-a lăsat să-și cumpere, reacționând ca o mamă protectivă.
Mișu a comentat și el la podcastul „Facem”, publicat pe Youtube.
„@mihaidordea6127 - Și eu sunt unul dintre copiii care am avut onoarea de a sta în această fundație, m-a ajutat să îmi termin studiile și au fost parte din familia mea... Mă numesc Dordea Mihai (Mishu) sunt menționat în acest video, am vrut să îmi iau scuter, dar Codin a stat cu mine de vorbă și m-a zis că nu e ok. Acuma lucrez în Anglia, sunt șef bucătar și sunt foarte apreciat pentru ceea ce fac, dar toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă Doamna Smaranda Maticiuc, Codin și Ion Maticiuc nu mă ajutau. Vă doresc multă sănătate și râuri de binecuvântări ...”