Ce să nu-i cumperi niciodată de Dragobete. Care sunt cadourile de evitat și care este cadoul perfect de ziua iubirii

Publicat:
3 minute

„De Dragobete se pupă fetele” era vorba din străbuni. Însă în zilele noastre, un simplu pupic nu cred că mai este de ajuns. Tinerii, și nu numai, își fac cadouri de ziua iubirii românești, pentru a-și arăta dragostea pe care și-o poartă.

Image by freepik

Dragobetele, sărbătoarea tradițională românească a iubirii, este o ocazie excelentă pentru a-i arăta celui iubit cât de mult ții la el. Și cum altfel decât prin cadouri care mai de care mai sofisticate. Și variantele simbolice sunt acceptate, ține, evident, de gustul fiecăruia.

Ce cadouri preferă femeile să primească de Dragobete

Florile, în special cele în ghiveci, sunt perfecte pentru Dragobete. Photo by Shamblen Studios on Unsplash

Preferințele bărbaților:

Conform unui sondaj, 35% dintre români alocă între 51 și 100 de lei pentru cadoul de Dragobete, iar peste un sfert cheltuiesc între 101 și 200 de lei.

Cadouri de evitat de Dragobete: pe lista cadourilor mai puțin apreciate se află jucăriile din pluș (30%), cănile (21%) și lumânările parfumate.

Cadoul perfect pentru Dragobete

Ce semnificație poartă sărbătoarea dragobetelor

Dragobetele este o sărbătoare tradițională românească cu origini străvechi, fiind legată de obiceiurile și credințele din perioada precreștină. Sărbătoarea are rădăcini în ritualurile dacice și în celebrarea începutului primăverii, fiind considerată un echivalent autohton al Zilei Îndrăgostiților.

Numele "Dragobete" provine, cel mai probabil, din cuvintele slave "drag" (dragoste) și "biti" (a fi), dar există și ipoteza că este legat de un personaj mitologic. În tradiția populară, Dragobetele era perceput ca un tânăr frumos, protector al iubirii și al îndrăgostiților, asociat cu reînvierea naturii.

În comunitățile rurale, Dragobetele marca sfârșitul iernii și începutul unui nou ciclu al naturii. Tinerii se adunau pentru a petrece, iar fetele care reușeau să fie sărutate în această zi considerau că vor avea noroc în dragoste tot anul. Ritualurile mai includeau culegerea de flori, rostirea de descântece de iubire și întâlniri romantice

Tradițional, Dragobetele se sărbătorește pe 24 februarie, dar în unele regiuni ale României există variante locale care plasează sărbătoarea pe 28 februarie sau chiar pe 1 martie.

În prezent, Dragobetele este considerat simbolul iubirii la români și continuă să fie celebrat ca o alternativă autohtonă la Valentine's Day.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine