Arheologii au găsit în Israel o piatră cu mesajul: Hristos, născut de Maria. Semnificația importantă a descoperirii
Arheologii au făcut o descoperire importantă în Israel, cunoscut drept țara lui Dumnezeu. O piatră pe care era scris mesajul „Hristos, născut de Maria” este considerată un semn divin, o binecuvântare pentru credincioși din întreaga lume.
„Hristos, născut de Maria”. Sursa foto: Tzachi Lang/ Einat Ambar-Armon/ Israel Antiquities Authority
Piatra descoperită în Israel: Hristos, născut de Maria
Autoritatea Antichităților din Israel (IAA) a făcut publice informații despre piatra pe care este scris mesajul „Hristos, născut de Maria” în limba greacă. Arheologii sunt de părere că piatra inscripționată a fost parte dintr-o construcție, a unei biserici din et-Taiyiba, sat din nordul Văii Jezreel, Israel.
Lăcașul sfânt datează de la sfârșitul secolului al V-lea e.n., construită cel mai probabil în perioada bizantină.
„Hristos, născut de Maria”. Sursa foto: Tzachi Lang/ Einat Ambar-Armon/ Israel Antiquities Authority
„Hristos, născut de Maria. Această lucrare a celui mai temător și evlavios episcop Teodosiu și mizerabilul Toma a fost construită din temelie. Oricine intră trebuie să se roage pentru ei”, este mesajul scris pe piatră, tradus de către Leah Di-Segni, cercetător la Institutul pentru Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim.
Arheologii cred că inscripția a fost realizată pentru cei care intrau în lăcașul sfânt, iar prima parte a textului, Hristos, născut de Maria avea ca semnificație protejarea celui care citea rândurile, fiind un text destul de folosit în acea perioadă.
„Inscripția îi întâmpină și îi binecuvântează pe cei care intră. Așadar, este clar faptul că această clădire era o biserică, și nu o mânăstire. Bisericile îi întâmpinau mai credincioși la intrare, în timp ce mânăstirile nu făceau acest lucru”, a mai spus cercetătorul Leah Di-Segni.
Cine a fost Teodosiu, bărbatul menționat pe piatră alături de numele lui Hristos
Teodosiu a fost unul dintre primii episcopi și fondatori ai bisericii din care făcea parte și piatra găsită de arheologi în Israel.
Teodosiu a fost un episcop regional, cu autoritate religioasă asupra metropolei Bet She’an, mai exact satul et-Taiyiba din prezent, scrie Live Science, citat de descoperă.ro.
„Aceasta este prima dovadă a existenței bisericii bizantine în satul et-Taiyiba și se numără printre alte descoperiri care atestă activitățile creștinilor care trăiau în această regiune”, a spus Walid Atrash, arheolog de la IAA.