Alex Ștefănescu a murit! Ultima postare pe Facebook, o analiză a morții în poezia „Peste vârfuri” a lui Eminescu: „Poetul simte adeseori un dor de moarte”

Publicat:
4 minute

Alex Ștefănescu, celebrul istoric și critic literar, a murit la 76 de ani pe 24 februarie. Ultima postare pe Facebook a scriitorului a fost despre moarte, pe 26 ianuarie, într-o analiză despre opera lui Mihai Eminescu, poezie „Peste vârfuri”.

Alex Ștefănescu, într-o fotografie cu scriitoarea Petronela Rotar

Într-o ultimă postare pe social media, Alex Ștefănescu vorbea despre moarte, într-o analiză profundă asupra operei lui Eminescu.

Alex Ștefănescu s-a născut pe 6 noiembrie 1947 la Lugoj, județul Timiș, însă părinții au fost originari din alte zone, mama din Herța, Ucraina, iar tatăl din Boroaia, Moldova. Scriitorul a mai avut doi frați, ambii profesori universitari la Politehnică.

Alex Ștefănescu a studiat primii ani de școală la Suceava, după care a terminat Facultatea de Limba și Literatura Română la Universitatea București în 1970.

Ulterior, scriitorul s-a angajat la mai multe publicații, în perioada 1971–1989, dintre care Tomis, SLAST, România liberă și Magazin, după care a început colaborarea cu ziarul România literară din 1990, iar din 1995 până în anul 2010 a fost redactor șef al publicației. În timp ce coordona acest produs media, Alex Ștefănescu a dat viață editurii „Mașina de scris”, care era condusă de soția sa,  

La sfârșitul lui 1994 a înființat o editură particulară, Mașina de scris, condusă de soția sa, Domnița Andreiovici, cu care s-a căsătorit în 1970.

DIn 1998 până în 2002, Alex Ștefănescu a fost membru al Consiliului de Administrație al TVR.

Printre realizările profesionale ale criticului literar se numără:

Alex Ștefănescu a fost un renumit critic de operă literară, cu peste 5000 de articole publicate în presa de cultură.

De asemenea Alex Ștefănescu a scris piesa de teatru Melania și ceilalți, jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift, în regia lui Constantin Dinischiotu), și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu, scrie Wikipedia.

Cărți scrise:


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine