Covid-19: Viața de zi cu zi nu va reveni la normal pentru cel puțin următorii doi ani

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Viața nu se va întoarce la normal pentru cel puțin doi sau trei ani, având în vedere rata actuală de vaccinare, avertizează specialiștii, însă sunt statistici care arată că numărul de îmbolnăviri s-au redus, de exemplu, în Marea Britanie.

article img

Într-o intervenție pentru Sky News, Dr. Clare Wenham, profesor asistent de politici globale de sănătate la London School of Economics, a mărturisit că pandemia nu va lua sfârșit până când populația lumii nu este protejată.

La momentul de față, statisticile arată că vă dura până în anul 2023-2024 ca vaccinurile sa fie distribuite tuturor spune ea.

Acesta este un timp îndelungat. Și distribuirea rapidă ne poate aduce înapoi la viață normală mai devreme”.

Marea Britanie conduce cu privire la dozele de vaccinare proporționale polulatiei sale, în comparație cu alte țări europene.

Chiar și după ce întreaga populație a Marii Britanii va fi vaccinata, restricțiile precum controalele la frontieră vor continua să existe din cauza amenințării reprezentate de noile tulpini de coronavirus aduse din exterior, mai menționează expertul.

Această pandemie nu se va termina până când nu se va termina la nivel globaleste de părere Dr. Wenham.

Vom continua să trăim cu anumite forme de restricție cum ar fi restricțiile de călătorie sau controalele de la frontiera- chiar și atunci când vom fi  vaccinați, până când pandemia se va termina la nivel global. Deci există o reală nevoie că toată lumea să aibă cel puțin niveluri minime de vaccinare

OMS a reacționat în ceea ce privește programul de vaccinare din Marea Britanie

Organizația Mondiala a Sănătății a cerut Marii Britanii să întrerupă programul de vaccinare odată ce grupele vulnerabile au primit doza de vaccin pentru a se asigura că vaccinarea va fi făcută corect la nivel global.

Marea Britanie are în prezent printre cele mai mari rate de vaccinare, dar multe țări mai sărace nu au început încă vaccinările.

Directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că abordarea de tip „eu primul” va prelungi pandemia, precum și suferința umană și economică.

Marea Britanie a alocat 548 de milioane de lire sterline în programul OMS Covax pentru a facilita accesul la vaccinurile Covid-19 pentru 92 de țări în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, UE a stârnit controverse și un sir de discuții diplomatice după impunerea unor controale asupra vaccinurilor într-o dispută legată de deficitul de aprovizionare.

Dr. Wenham spune la Sky News: „Daca vrem să ne întoarcem la sistemele globale de comerț și călătorii,trebuie să ne asiguram că persoanele vulnerabile vor fi vaccinate.

Din punct de vedere economic, pentru a putea îmbunătăți controalele la frontiera și pentru a reveni la o anumită formă de normalitate, trebuie să ne asiguram că oamenii din întreagă lume sunt vaccinați- pentru a nu avea noi tulpini de coronavirus apărute, astfel  nu riscăm aducerea unui nou virus în interiorul tarii pentru care nu avem protecția unui vaccin".

Jeremy Farrar, membru al Grupului Științific Consultativ pentru situații de urgență, a avertizat, de asemenea, că vaccinarea „multor persoane în câteva țări, lăsând virusul necontrolat în alte părți mari ale lumii va duce la apariția mai multor tulpini”

Între timp, cercetările inițiale arată că britanicilor le va fi asigurată livrarea vaccinurilor în țoață tara, potrivit The Times.

Anthony Harnden, vicepreședinte al Comitetului pentru Vaccinare și Imunizare, sfătuitor al Guvernului, a spus sursei menționată că vaccinarea în masă contribuie la reducerea numărului de cazuri.

Acesta spune, de asemenea, că este posibil ca cei ce au primit o doza de vaccinare „ar putea deveni  mai bine protejați pe termen lung”  prin administrarea celei de-a doua doză de rapel.

Dacă acest fapt este confirmat, ar fi o justificare pentru Guvern să amâne administrarea celei de-a doua doze astfel încât mai multe persoane să primească prima doză.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine