Noi cutremure în Gorj, sâmbătă, 7 Septembrie 2024

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Sâmbătă, 7 septembrie 2024, în județul Gorj a avut loc un cutremur de mică intensitate, însă care a captat atenția autorităților și a locuitorilor din zonă, dat fiind istoricul cutremurelor din ultima perioadă din această parte a României. Cutremurul a fost urmat de o replică de intensitate mai mică.

Au avut loc două cutremure, unul după altul, în dimineața zilei de 7 septembrie în Gorj
Au avut loc două cutremure, unul după altul, în dimineața zilei de 7 septembrie în Gorj

Cutremurul din Gorj a avut loc sâmbătă, 7 septembrie 2024, la ora 9.06 (ora locală), cu o magnitudine de 3.8 pe scara Richter, cu adâncimea de 16.9 km kilometri.

„În ziua de 07 Septembrie 2024 la ora 09:06:22 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.8, la adâncimea de 16.9 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 17km NV de Târgu Jiu, 65km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 97km E de Resita, 99km V de Ramnicu Valcea.”, potrivit Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

La două ore și jumătate distanță a avut un nou cutremur în Gorj, însă, de această dată, cu o intensitate mai mică decât cel de la ora 9.

„În ziua de 07 Septembrie 2024 la ora 11:35:22 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.4, la adâncimea de 10.8km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 22km NV de Targu Jiu, 64km NE de Drobeta-Turnu Severin, 68km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 91km E de Resita.”, anunță cercetătorii.

Magnitudinea relativ mică a cutremurului a însemnat că impactul a fost limitat. Seismul a avut o intensitate mai mare în orașul Târgu Jiu și în localitățile învecinate. Nu au fost raportate daune semnificative sau victime. Totuși, încă de anul trecut, locuitorii au fost atenționați să fie pregătiți pentru eventuale replici.

Cutremurul a fost provocat de mișcările tectonice caracteristice zonei Carpaților Meridionali. Aceste mișcări sunt frecvente în regiune și pot genera cutremure de mică intensitate. Activitatea tectonică din această zonă contribuie la apariția unor astfel de evenimente seismice.

Cutremurul din 7 septembrie nu este singurul din ultima perioadă. Pe 5 septembrie a mai avut loc încă un seism de magnitudine mică, potrivit infp.ro.

Zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică, în sensul că se produc des cutremure aici. Însă, în această zonă nu au loc seisme mai mari de 4-5 grade pe scara Richter. Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor.”, a declarat, anul trecut, Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, pentru Libertatea.

Riscul unui cutremur mare în Gorj

Activitatea seismică din județul Gorj a început să fie documentată mai intens începând cu anul 2023. De atunci, s-au înregistrat mai multe evenimente seismice notabile, care au atras atenția asupra acestei regiuni.

Pe 14 februarie 2023, un cutremur cu magnitudinea de 5,6 pe scara Richter a fost raportat în județul Gorj, la o zi după ce a avut loc un seism de 5,2 în zonă, ceea ce e adus la începutul unei perioade de activitate seismică mai frecventă.

Un alt cutremur mare în Gorj a fost în august 2023. Cu o magnitudine de  4,6 pe scara Richter, acest seism a fost resimțit în orașul Târgu Jiu și în localitățile învecinate.

Activitatea seismică din Gorj este monitorizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). În prezent, cercetătorii analizează datele pentru a înțelege mai bine cauzele acestor cutremure și pentru a evalua riscurile viitoare. Zona continuă să fie sub observație pentru a preveni eventuale daune și pentru a asigura pregătirea adecvată în caz de seisme majore.

Riscul unui cutremur mare în județul Gorj este relativ scăzut comparativ cu alte zone seismice din România, cum ar fi Vrancea.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.35
  • GBP 5.97
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -0°C icon
  • Cluj-Napoca -1°C icon
  • Constanta 3°C icon
  • Iasi 1°C icon
  • Brasov -9°C icon
  • Timisoara 2°C icon
  • Craiova 2°C icon