Testele anti-drog în școli: Unele studii arată un efect minim asupra diminuării consumului atunci când sunt efectuate aleatoriu

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Elevii ar putea să fie testați împotriva consumului de droguri în școli.  Acest lucru este acum în dezbatere.

Sursa foto: Pexels.com
Descarcă: Aplicația Actualitate.net - cele mai importante subiecte din presa din România - acum pe Android și iOS

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat luni, 4 septembrie, concluziile privind accidentul de la 2 Mai, în care un adolescent de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a omorât doi tineri cu mașina.

El a propus măsuri pentru prevenirea consumului de droguri în școli, care vor fi integrate în „Planul Național de Acțiune pentru siguranță școlară, 2023-2024”.

Printre acțiunile propuse se numără formarea unor grupuri de acțiune la nivelul fiecărei școli, care să includă reprezentanți din mai multe ministere, unități de învățământ și asociații de părinți și elevi.

Ministrul a menționat și posibilitatea testării elevilor pentru consumul de droguri, în cazul manifestării unui comportament caracteristic acestui consum, cu acordul părinților.

O analiză făcută de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA) asupra mai multor studii efectuate în SUA arată ineficacitatea testelor anti-drog în stoparea fenomenului

Studiul dezvăluie dovezi științifice limitate care să susțină eficacitatea testării aleatorii a drogurilor în limitarea consumului de droguri printre studenți. Rezultatele din diferite studii sunt incoerente în ceea ce privește impactul testării drogurilor asupra ratelor de consum auto-raportat de droguri ale studenților / elevilor.

Pentru majoritatea claselor studiate, testarea drogurilor nu a modificat semnificativ ratele sau frecvența utilizării marijuanei sau a altor droguri ilicite. Doar un studiu a asociat reduceri moderate în utilizarea marijuanei cu testarea aleatorie, dar a asociat și testarea drogurilor în școli cu o creștere a utilizării altor droguri.

Este important de menționat că toate aceste studii au fost bazate în SUA, limitând oarecum aplicabilitatea lor într-un context european.

Natura testării drogurilor este invazivă, iar scopul principal este de a detecta consumul recent de droguri. Ceea ce este crucial este acțiunile de urmărire după rezultate pozitive, care ar trebui să se concentreze pe asistarea și îndrumarea studenților spre ajutor mai degrabă decât pedepsirea lor. Literatura existentă sugerează că rezultatele pozitive ar trebui să conducă la evaluări ulterioare și conexiuni la consiliere sau alte servicii de sănătate.

În esență, sunt necesare mai multe studii bazate pe dovezi pentru a determina cele mai bune strategii de prevenire pentru tineri. Procese ample și studii trans-frontaliere folosind metodologii și metrici uniforme sunt esențiale pentru a înțelege impactul real al diverselor intervenții de prevenire.

Testarea pentru droguri în școli ar putea determina elevii să se îndrepte către substanțe ce nu pot fi identificate prin astfel de teste

Testarea pentru droguri în școli are ca scop identificarea și prevenirea consumului de substanțe interzise în rândul elevilor. Cu toate acestea, există o problemă emergentă legată de această practică: elevii pot fi tentați să se orienteze către substanțe noi sau sintetice, care nu pot fi depistate cu testele curente.

De cele mai multe ori, testele de droguri sunt concepute pentru a identifica substanțe specifice, cum ar fi THC (componenta activă din marijuana), cocaină sau opioide. În același timp, piața drogurilor se află într-o continuă evoluție, apărând constant noi droguri sintetice, ce nu sunt depistate de testele standard.

Aceste substanțe noi pot fi nu numai dificil de detectat, dar pot avea și efecte adverse necunoscute sau potențial periculoase pentru sănătate, ceea ce crește riscurile asociate cu consumul lor.

Sursa: hotnews.ro. Foto: Pexels.com

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine