Sunt un psiholog care se luptă cu depresia sezonieră. Cum reușesc să trec prin toamnă și iarnă

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Pentru mulți, toamna și iarna aduc cu ele o luptă împotriva depresiei sezoniere. Un terapeut cu experiență oferă sfaturi utile pentru a face față acestei perioade dificile. Descoperiți cum să vă pregătiți pentru depresia sezonieră, să vă bucurați de sezon și să găsiți lucruri de așteptat cu nerăbdare în timpul iernii, sfaturile vin de la un psiholog care se luptă, la rândul său, cu depresia de sezon.

Depresia sezonieră poate fi combătută

Toamna aduce cu ea frunze aurii, pulovere confortabile și sărbători festive pentru mulți oameni. Cu toate acestea, pentru mulți dintre noi, această perioadă marchează începutul unei bătălii cunoscute sub numele de depresia sezonieră sau tulburarea afectivă sezonieră.

Pentru a depăși această provocare, este esențial să faceți un plan și să vă pregătiți pentru această perioadă. Depresia sezonieră poate fi previzibilă, iar în acest context, sunt câteva lucruri de luat în considerare despre cum să vă organizați viața pentru a face față acestei lupte cu succes.

Ai grijă mai multă de tine

În calitate de asistent social clinic, înțeleg bine lupta cu depresia sezonieră. Așadar, primul pas este să vă faceți un plan de autoîngrijire. Aceasta implică reevaluarea obiceiurilor și concentrarea pe acțiuni care vă aduc bucurie și susțin sănătatea mentală.

Este important să vă stabilizați obiective realiste pentru a nu vă copleși cu presiunea adăugată. În acest sens, poate fi util să vă concentrați pe acțiuni mici, cum ar fi menținerea unei ore de culcare constante sau întâlnirea cu prietenii o dată pe săptămână, scrie BusinessInsider.com

Nu vă mai grăbiți, încercați să nu mai faceți totul într-un ritm alert și apăsător

Societatea modernă ne-a rupt de la ciclurile naturii, dar toamna și iarna sunt momentele potrivite pentru a vă încetini ritmul și a vă odihni. Este esențial să vă acordați timp pentru refacere și reflecție.

Încercați să vă bucurați de plăcerile simple ale sezonului, cum ar fi cititul, gătitul sau contemplarea liniștii din jur. Lăsați aceste luni reci să fie o pauză binevenită față de agitația celorlalte anotimpuri.

Plimbați-vă cât mai mult prin natură

Chiar și atunci când temperaturile scad, ieșirea în aer liber vă poate ajuta să vă simțiți mai bine. Lumina naturală poate stimula producția de serotonină, un neurotransmițător esențial pentru starea de spirit.

Fiind în aer liber, aveți, de asemenea, ocazia să vă mișcați, ceea ce poate elibera endorfine și să vă ajute să vă simțiți mai bine. O plimbare scurtă poate face minuni pentru starea voastră de spirit.

Îmbrățișați durerea și vorbiți despre suferință

Pentru mulți oameni, depresia sezonieră poate fi amplificată de sentimentele de doliu legate de sărbători. Dacă ați suferit pierderi importante în viața voastră, este important să le onorați în acest sezon.

Puteți face acest lucru prin încorporarea amintirilor și tradițiilor persoanelor dragi în perioada sărbătorilor pe care le țineți. Împărtășiți povești cu cei care îi iubeau și vorbesc deschis despre sentimentele voastre.

Ieșiți pe munte, organizați activități distractive. Chiar și o cină în oraș contează

Iarna poate părea lungă și sumbră, dar planificarea activităților distractive poate face această perioadă mai ușor de gestionat. Căutați evenimente locale, planificați excursii scurte sau invitați-vă prietenii la întâlniri festive. Fiți atenți la semnele de primăvară care anunță sfârșitul iernii și aveți mereu în minte că acest sezon va trece.

Depresia sezonieră poate fi o provocare, dar cu planificare și grijă de sine, puteți să vă bucurați și să treceți cu succes peste aceste sezoane dificile. Faceți pași mici, onorați-vă sentimentele și găsiți lucruri de așteptat cu nerăbdare pentru a vă menține starea de spirit în sus în timpul toamnei și iernii.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine