O rețea de proxeneți ce exploata tinere în Amsterdam a fost destructurată de DIICOT Ploiești
O grupare infracțională specializată în trafic de persoane, proxenetism și spălare de bani, care exploata sexual tinere românce în Amsterdam, a fost destructurată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Ploiești, cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Prahova și al autorităților olandeze.

În data de 1 iulie 2025, autoritățile române au pus în aplicare 18 mandate de percheziție domiciliară pe raza județului Prahova, în cadrul unei anchete privind activitatea unei grupări de criminalitate organizată care acționa din anul 2020. Gruparea era compusă inițial din 9 persoane din municipiul Ploiești, la care au aderat ulterior și alți membri, având ca scop principal obținerea de profituri substanțiale din exploatarea sexuală a unor tinere recrutate prin metoda „Loverboy”.
Grupul era organizat pe paliere bine definite, cu roluri precise. Tinerele erau identificate, racolate și convinse să practice prostituția în străinătate, în special în Țările de Jos. Odată ajunse în Amsterdam, victimele erau plasate în locații controlate de rețea și obligate să întrețină relații sexuale sub stricta supraveghere a membrilor grupării. În unele cazuri, când femeile încercau să renunțe la activitate, suspecții recurgeau la constrângeri fizice și psihice pentru a le forța să continue.
Procurorii susțin că banii obținuți din exploatarea sexuală erau însușiți aproape integral de suspecți, care au beneficiat și de sprijinul unor apropiați. Aceștia ajutau la transferarea sau transportul sumelor de bani, achiziționau imobile în România pe numele lor și facilitau deplasările victimelor către și în interiorul Olandei.
Pentru a documenta întreaga activitate infracțională transfrontalieră, în ianuarie 2025 a fost constituită, sub egida EUROJUST, o Echipă Comună de Anchetă (JIT) între România și Olanda. Colaborarea internațională a permis desfășurarea unor acțiuni simultane și în Țările de Jos, unde au fost puse în aplicare mandate de percheziție la adresele folosite de suspecți.
În urma descinderilor din România, anchetatorii au ridicat documente legate de tranzacții financiare și achiziții de bunuri, 5 pistoale de tip airsoft și cu gaz, muniție, sume importante de bani, un autoturism de lux și alte probe relevante.
La finalul acțiunii, 4 inculpați au fost reținuți de DIICOT Ploiești, fiind emise pe numele lor mandate europene de arestare de către autoritățile olandeze. Alți 3 au fost plasați sub control judiciar. Pe 2 iulie 2025, Curtea de Apel Ploiești a aprobat arestarea preventivă a inculpaților reținuți.
În paralel, autoritățile judiciare din Olanda au reținut și ulterior arestat preventiv alți 6 membri ai grupării aflați pe teritoriul olandez.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și al Jandarmeriei Române. DIICOT reamintește că persoanele anchetate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de lege, inclusiv de prezumția de nevinovăție.