Milionarul Maricel Păcuraru, patronul Realitatea PLUS: cum a reușit să evite condamnarea și cu câți bani ar fi prejudiciat statul român controversatul om de afaceri
Maricel Păcuraru, patronul trustului Realitatea TV și un personaj controversat al afacerilor din România, a reușit să scape definitiv de o condamnare penală de patru ani, grație unei decizii a Curții Constituționale. Povestea lui dezvăluie, însă, o realitate dură despre legături politice, influență și o Justiție în care regulile sunt adesea manipulate, susține jurnalistul Ionel Stoica.

Imaginea publică a lui Maricel Păcuraru, surprinsă în iunie 2022, la o petrecere pe domeniul Orlandea, alături de generalul Gabriel Oprea, fost vicepremier și condamnat, arată mult mai mult decât o simplă reuniune între prieteni? Cei doi au legături strânse, atât personale, cât și financiare, relatează jurnalistul pe Facebook.

Marcel Păcuraru este cunoscut pentru afacerile sale în imobiliare, mass-media, salubritate și contracte cu statul, controlând o mare parte din compania Romprest. Totuși, imperiul său financiar s-ar fi construit și pe „file CEC fără acoperire” și falimente, elemente care au atras atenția autorităților, anunță Ionel Stoica.
Condamnat în 2014 la patru ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu și spălare de bani, Maricel Păcuraru a fost încarcerat pentru faptele legate de polițele de asigurare ale Poștei Române. Prejudiciul adus statului a fost estimat la peste 14,3 milioane de lei (3 milioane de euro).
În timpul detenției, Maricel Păcuraru a beneficiat de recursul compensatoriu și a fost eliberat condiționat în 2017, după ce a scris lucrări științifice despre turism și legislație. Însă adevărata lovitură pentru anchetatori a venit în 2025, când Curtea de Apel București a decis că faptele pentru care fusese condamnat nu mai sunt infracțiuni, în urma unei decizii a Curții Constituționale din 2016 care dezincriminase parțial abuzul în serviciu.
Această hotărâre a dus la anularea condamnării și ridicarea sechestrului impus pentru recuperarea prejudiciului, o decizie ce a provocat indignare în rândul celor care consideră că Justiția română devine teren de manevră pentru cei cu influență, susține jurnalistul Ionel Stoica, care mai atrage atenția și asupra faptului că această situație dezvăluie problemele majore ale statului român, unde instituțiile menite să apere legea au devenit uneori protectoare ale infractorilor.
„Justiția a devenit un teren de manevră pentru influență și complicitate”, spune Stoica, care amintește și de o înregistrare publicată de Libertatea în 2020, în care Păcuraru afirma că „cine nu e infractor în ziua de azi, înseamnă că e prost”.
Ionel Stoica crede că reformarea Justiției este o provocare uriașă pentru primarul Nicușor Dan, actualul președinte, care trebuie să înfrunte privilegii adânc înrădăcinate și rețele bine conectate.
Totuși, optimismul rămâne, bazat pe presiunea publică, curajul unor magistrați integri și dorința tot mai mare a cetățenilor de a nu mai accepta să fie furați „cu legea în mână”.