Leacul din bătrâni care îți poate pune viața în pericol. Nu-l încerca sub nicio formă acasă

2 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Foarte mulți români țin cont de leacurile din bătrâni, astfel că leacurile băbești de la noi din țară sunt la mare căutare. Populare sau nu, indiferent de leacul de care auziți, consultați, totuși, un medic înainte de orice, pentru a nu sfârși într-un spital. Unele leacuri băbești pot fi chiar periculoase și vă pot pune viața în pericol. Iată unul dintre acele obiceiuri menite să trateze, însă care fac mai mult rău decât vă puteți imagina.

Leacul băbesc din bătrâni este total periculos. Foto: Unsplash.com

Leacul băbesc care îți pune sănătatea în pericol. Poți ajunge cu probleme grave la spital

Multe leacuri din bătrâni sunt folosite de oameni, însă printre cele mai controversate este tăiatul sub limbă, o metodă deloc sănătoasă pentru oameni. Din moși strămoși, românii aveau obiceiul de a se tăia sub limbă pentru a scăpa de anumite afecțiune grave, printre care și „hepatita A, B şi C, ciroza hepatică, diabetul, hipertensiunea arterială, tromboflebita, infarctul, accidentul vascular cerebral, constipaţia, trigliceridele şi chiar psoriazisul, îmbunătăţind, totodată, circulaţia periferică a sângelui.”, susține ciu tărie un asistent medical.

În ceea ce privește tăiatul sub limbă, această practică poate fi periculoasă din mai multe motive. În primul rând, zona sub limbă este bogată în vase de sânge și nervi, iar o tăiere necontrolată poate duce la sângerare abundentă sau la leziuni nervoase. De asemenea, există riscul de infecție dacă instrumentele folosite nu sunt sterile.

Nu încercați, însă, această metodă acasă sau cu obiecte pe care le aveți în casă, deoarece vă poate pune chiar și viața în pericol. În primul rând, tăietura poate să nu fie corespunzătoare, iar, pe lângă asta, să aveți nici ustensilele sterile.

Sunt medici care nu sunt de acord cu această practică, în timp ce alții consideră că ractica băbească ar fi un succes. Ce e drept, această metodă din bătrâni nu are o bază științifică, deci nu poate fi confirmată.

Există un „vraci” lângă Petroșani, în Lupeni, care practica acest leac băbesc. De meserie asistent medical, Ciobanu Cornel Augustin și-a deschis un cabinet particular cu acte în regulă, unde practica metoda tăiatului sub limbă.

În trecut, Kanal D a realizat un reportaj în cabinetul „vraciului”, unde era coadă pentru leacul băbesc din bătrâni.


Deși leacul din bătrâni este renumit pentru tratarea tuturor bolilor, sunt voci care spun că practica nu este una reală. „Lipsa educaţiei medicale poate să ucidă. Este greu de înţeles cum o procedură practicată pe scară largă în Evul Mediul s-a perpetuat până în prezent.”, a declarat doctorul Tudor Ciuhodaru.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine