George Simion: „Ei cer ca românii să strângă cureaua, când au angajat și mai multe amante și nepoți în funcții publice”
George Simion a lansat un atac virulent la adresa actualei coaliții PSD–USR după depunerea moțiunii de cenzură. Acuzații de fraudă electorală, abuzuri și austeritate selectivă au fost reluate în fața susținătorilor, într-un discurs cu accente naționaliste și apeluri la mobilizare populară.

George Simion, discurs în Parlament, după ce moțiunea de cenzură AUR a căzut
„Dragi prieteni, am ieșit de la moțiunea de cenzură. Vor urma alte moțiuni de cenzură, pentru că acest guvern trebuie să cadă. Acest guvern este o alianță proastă între patru partide care au dus România în starea în care este. Rămâneți aproape de noi, luptăm până la capăt.
Mă scuzați, această moțiune nu s-a îndeplinit cu un pas procedural, este George Simion vinovatul de serviciu, mi-am îndeplinit vreun rol, vreun pas, ca lider al Opoziției, că eu am auzit astăzi din partea guvernării doar discursuri despre AUR, de parcă AUR a fost vreodată la guvernare. Și, o parte dintre aceste posturi de televiziune toxice, voiau să ne facă și calendarul. Că citim mai rar moțiunea. Eu am ajuns, am votat, mi-am făcut datoria de președinte al Alianței Pentru Unirea Românilor și de deputat. Din păcate, avem o guvernare care nu-și face datoria, umilește românii.
Uitați, auziți. Câți vicepremieri sunt? Cinci? Din păcate, ei cer ca românii să strângă cureaua, când au angajat și mai multe pile, și mai multe secretare, amante și mai mulți nepoți în funcții publice. Din banii de subvenție vă plătesc pe voi, o parte din posturile de televiziune. Au cinci vicepremieri, au în continuare pensii speciale, și în discursurile lor au arătat cu degetul spre Opoziție. Opoziția este problema în România sau cei care conduc din 2019?
Eu cred că am fost explicit în textul moțiunii și am spus din 2019 încoace, de când Florin Cîțu era ministrul Finanțelor: o să vă ia din salarii, este Simion de vină?
Eu trebuie să-i reprezint aici și pe cei 5.3 milioane de oameni care m-au votat. Și pe cei, dacă au fost 6 milioane, care l-au votat pe Nicușor, știind că nu o să mărească TVA-ul. Ce v-a spus Nicușor la discuția formală? Are valoare cuvântului lui, are valoare semnătura lui? Ce v-a spus ciclopul ăsta, care a ieșit? de ce își bate joc de țară și lasă pensiile speciale, lasă cinci vicepremieri, lasă în continuare toate sinecurile, lasă toate subvențiile de partid, ce v-a spus? A, nu vorbește cu voi? Păi, n-am ce să vă fac.
O să depunem toate moțiunile de cenzură la care avem dreptul conform legii, o să contestăm la Curtea Constituțională, pentru că asta vor alegătorii noștri de la noi. I-am întrebat și asta vor.
Voi dacă o să fiți posturi de televiziune guvernamentale și o să faceți politica acestui guvern falimentar care îndatorează țara, felicitări. Dar, din păcate, românii astăzi nu au apărare, ne au pe noi ca Opoziție parlamentară, dar au lovit exact în viitorul acestei națiuni, în mamele care se vor gândi de două ori dacă fac copii sau nu.
Pentru că au luat inclusiv de la mame, au luat de la pensionarii care au între 3.000 și 4.000 de lei, asta e bătaie de joc. Dacă voi vreți să-i susțineți și să-i aplaudați ca focile, bravo, Bolojan, asta e situația tristă”, a spus George Simion, liderul AUR.
„Dragi prieteni, nu mi-a fost ușor să fiu aici. Uitați-vă la Antoniu! În cârje ... a venit. Știam că nu o să treacă moțiunea asta, știam că PSD-ul este la guvernare cu PSD-ul.
Și focile de la unele posturi de televiziune îl aplaudă pe Bolojan, că are cinci vicepremieri. Întrebați-i, pe unde-i prindeți, pe toți pesediștii, trebuie să-i întrebați. Întrebați-i! De ce aveți, bă, cinci vicepremieri? Întrebați-i pe useriștii pe care îi aveți în județe! Ce măsuri iau ei? De ce ne pun să strângem cureaua? De ce spun că este austeritate, când fiecare din cei 5 vicepremieri, care iau salarii… A venit Fenechiu să ne spună: „Nu, sunt doar 3.” Chiar au impresia că suntem idioți?
Ne-au închis în case, ne-au vaccinat cu forța, au îndatorat țara, au creat artificial criza energetică, au anulat și au fraudat alegerile. Ăștia sunt oamenii care, astăzi, s-au pus în fruntea țării. Nu pentru că au susținere populară, ci pentru că le e frică de voi.
Și, în momentul în care voi o să ieșiți în stradă în număr mare, atunci o să treacă și moțiunile de cenzură. Noi ne-am făcut datoria. O să vă mintă pe la România TV, că am irosit șansa moțiunii. Nu e adevărat. Aveam trei zile la dispoziție să depunem această moțiune. Dacă nu o depuneam, nu mai puteam depune moțiune de cenzură vreodată. O să mai depunem una la următorul pachet de austeritate asumat și voi spune același lucru pe care l-am spus astăzi.
Au cinci vicepremieri și iau de la mame, iau de la pensionari, iau de la studenți, iau de la voi, la fiecare dintre voi. Vă iau banii vouă, direct, din buzunar, și îi dau la pilele și partidele lor.
Data viitoare, dacă nu câștigăm cu 50%, tot USR-ul cu PSD-ul o să conducă. V-au mințit că noi suntem creația PSD-ului, că suntem. Ne vedeți pe noi la guvernare? Sau vedeți USR-ul, PSD-ul la guvernare, mari prieteni?
Mulțumesc tuturor parlamentarilor, oricare, indiferent de locul unde erau, indiferent de situația de sănătate, au venit să voteze tocmai din respect pentru alegători. Mulțumesc și celorlalți parlamentari din opoziție care au semnat și s-au prezentat la votul moțiunii. Vom mai depune una în august, vom mai depune una în sesiunea parlamentară de toamnă. De sesiune avem voie o singură moțiune. Și, mai departe, munca este la voi. Noi ne facem datoria și venim în fața voastră cu conștiința curată. Mergem până la capăt.
Cine suntem noi? AUR
Până la capăt, vă rog! Avem nevoie de organizații în fiecare stradă, în fiecare cartier, în fiecare sat, organizații de bază. Până mergem mai departe, trebuie să ne structurăm atât de bine lucrurile în județe, ca data viitoare să nu mai poată face ei ceea ce au făcut la aceste alegeri.
Au făcut turism electoral. Noi, în secții, am fost păziți și am avut oameni în secții, la numărare, dar ei plimbau autocare întregi de oameni, cu pașapoarte noi, cu cărți de identitate noi, unii dintre ei din Republica Moldova. Uitați-vă pe YouTube, am pus episodul al doilea al serialului despre fraudarea alegerilor, până la capăt.”, a mai spus George Simion.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă în Parlament
Moțiunea de cenzură depusă de AUR împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan, intitulată „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, nu a trecut de votul parlamentarilor. Dintre cei 398 de demnitari prezenți în plen, doar 134 au votat „pentru”, în timp ce patru au votat „împotrivă”, iar restul nu și-au exprimat votul.
Liderul AUR, George Simion, a acuzat Guvernul Bolojan de promovarea unei politici de austeritate ipocrite, amintind că Executivul are cinci vicepremieri, în timp ce cere sacrificii românilor. „Voi faceți un apel la austeritate, când luați de la mame, când aveți cinci vicepremieri”, a declarat Simion în plenul Parlamentului.
Acesta a mai spus și faptul că „mâna dreaptă a lui Ciolacu spune că este responsabil tocmai când a numit cei cinci vicepremieri”. Simion a ironizat numărul vicepremierilor și a anunțat că AUR va continua demersurile parlamentare, anunțând noi moțiuni de cenzură. „Din cei cinci, să rămână unul. Trageți la sorți. Cine trage paiul scurt”, a spus liderul AUR, în aplauzele celor prezenți.
Reacția PSD: Nu vom accepta să fim țapi ispășitori
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a respins acuzațiile opoziției, afirmând că partidul său nu va accepta să fie făcut responsabil pentru problemele țării de către „niște amatori care nu au construit nimic”. Grindeanu a precizat că primul pachet de măsuri fiscale a afectat mai ales românii cu venituri mici și a criticat modul în care opoziția a gestionat dezbaterea.
El a mai adăugat că statul trebuie să-și ordoneze mai întâi propriile resurse și că o creștere a TVA nu era necesară dacă ar fi fost aplicat un impozit progresiv.
Premierul Ilie Bolojan: Măsurile sunt necesare și urgente
Premierul Ilie Bolojan a reafirmat în plen că măsurile asumate sunt esențiale pentru redresarea economică a României și a precizat că a prezentat adevărul românilor, chiar dacă unele aspecte sunt neplăcute. Acesta a arătat că Executivul urmărește trei obiective principale: ordine în finanțele țării, guvernare bună și respect pentru cetățeni.
Bolojan a subliniat faptul că, datorită acestor măsuri, România începe să-și recâștige încrederea pe piețele internaționale, iar costurile de finanțare au început să scadă. „Doar din reducerea dobânzii, țara noastră a economisit deja 200 de milioane de dolari”, a spus premierul, menționând și aprecierile agențiilor de rating privind eforturile guvernamentale.
Textul moțiunii citit în plen de Ramona Bruynseels
Deputata AUR Ramona Bruynseels a prezentat textul moțiunii, acuzând Guvernul că a uzurpat puterea legitimă a poporului și că a batjocorit voința cetățenilor. Moțiunea face o analogie între o petrecere fastuoasă într-un restaurant de lux și românii care, de pe terasă, trebuie să plătească nota de plată pentru luxul consumat de guvernanți.
Conform documentului, deficitul bugetar, care a fost sub 3% în perioada 2013–2018, a explodat după noiembrie 2019, ajungând la 4,3% în acel an, cu o dublare în ultimele săptămâni ale anului.
Organizarea ședinței și votul moțiunii
Ședința de plen în care a fost dezbătută și votată moțiunea a fost amânată cu 45 de minute, din cauza dificultăților de trafic în Capitală. Opoziția, formată din parlamentarii AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați, nu a reușit să strângă voturile necesare pentru demiterea Guvernului.
Parlamentarii coaliției de guvernare au asigurat cvorumul, dar nu au votat pentru moțiune, conform indicațiilor liderilor partidelor. Pentru ca moțiunea să fie adoptată, erau necesare 233 de voturi „pentru”.
Context: Moțiunea de cenzură a fost inițiată după ce Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale menit să reducă deficitul bugetar. Sesiunea extraordinară a Parlamentului a fost prelungită până pe 14 iulie pentru a finaliza această procedură.
Parlamentarii coaliției PSD, PNL, USR și UDMR au decis să permită votul, dar să nu susțină moțiunea, în timp ce opoziția a contestat măsurile guvernamentale și a acuzat Executivul de lipsă de legitimitate.