Domnitorul român care a renunțat la tron, după ce s-a îndrăgostit de o contesă rusoaică. Era verișoara țarului Nicolae I
Povestea de dragoste dintre domnitorul român Alexandru Ghica (n. 1796, Țara Românească – d. ianuarie 1862, Napoli, Italia) și contesa rusoaică Suchteln, care a dus la renunțarea lui Ghica la tronul Țării Românești, este un exemplu de sacrificiu și pasiune din istoria secolului al XIX-lea.
Asemănându-se cu povestea regelui Eduard al VIII-lea și Wallis Simpson, dar petrecută cu peste un secol în urmă, acest episod istoric reflectă intersecția dragostei, politicii și influenței externe în România de atunci.
O iubire controversată și urmările sale istorice
În primăvara anului 1834, Alexandru Ghica a fost numit domnitor al Țării Românești, un moment decisiv în istoria sa și a țării.
Sub ocupația Rusiei, numirea sa de către guvernatorul rus Pavel Kiseleff, la o petrecere, a semnalat un început plin de promisiuni, dar și de complicații.
Cu toate astea, viața personală a lui Ghica a fost mereu sub lupa publicului, sursele vremii aducând în discuție diverse aspecte controversate, inclusiv presupusa relație cu nepoata sa, Cleopatra Ghica, care după căsătoria cu prințul Serghei Trubeţkoi, nepotul țarului Nicolae I, s-a opus acestei căsătorii.
Cleopatra și Ghica ar fi avut o relație intimă, deși era fratele tatălui ei, iar în urma iubirii lor ar fi rezultat un copil pe nume Zinca.
Inima lui Ghica a fost cucerită de contesa rusoaică Suchteln, cu care a petrecut o noapte pasională, lăsându-i în urmă un pantof ca amintire. Această legătură nu numai că a stârnit zvonuri, dar a pus bazele unui plan ambițios: căsătoria cu Suchteln, care ar fi putut aduce simpatie și sprijin rusesc pentru Țara Românească.
Ghica, indiferent de descoperirea că Suchteln era deja căsătorită în Rusia, a continuat să-și urmeze visul de a se uni cu ea.
Cu toate planurile pregătite pentru această uniune, soarta avea alte planuri. Mama contesei, prințesa Naruşkin, a intervenit, considerând divorțul un păcat grav și un pericol pentru reputația familiei.
A renunțat la tron pentru iubire
În ciuda acestor obstacole, dragostea dintre Ghica și Suchteln nu s-a stins. Ghica, copleșit de sentimente, a renunțat la proiectele sale politice și, sub pretextul unui tratament medical, a părăsit tronul pentru a se reuni cu contesa la Milano. Această decizie a marcat un punct de cotitură în viața sa și în istoria țării.
Politicienii vremii, îngrijorați de situația țării și lipsa de reacție a domnitorului, au raportat situația Rusiei și Turciei. În urma unei comisii formate din reprezentanții celor două puteri, Alexandru Ghica a fost destituit în 1842. Această destituire, potrivit istoricului Anton Caragea, a fost posibilă și datorită corupției politice.
În final, Alexandru Ghica a ales să-și urmeze inima. Deși avea sprijinul populației din București și Ploiești, dar totuși hotărât să fie alături de contesa sa, Ghica a plecat în Italia. Acolo, el și Suchteln au trăit fericit până la moartea lui în 1862, lăsând în urmă o poveste de dragoste care a marcat istoria României, scrie Historia.
Alexandru Dimitrie Ghica a fost domn în Țara Românească în perioada aprilie 1834 și 7 octombrie 1842, iar mai târziu caimacam între 4 iulie 1856 - octombrie 1858.