Iarna în România în 2023. Ce este El Niño și cum influențează vremea din România?
În luna iulie, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a confirmat oficial reapariția fenomenului El Niño. Experții indică faptul că acesta, combinat cu încălzirea globală provocată de emisiile umane de carbon, amplifică riscul pentru condiții meteorologice extreme și temperaturi fără precedent.
Studiile indică faptul că schimbările climatice ar putea accentua variațiile între temperaturile calde și cele reci, făcându-le mai accentuate și mai intense.
El Niño reprezintă un eveniment natural caracterizat prin creșterea periodică a temperaturii apei în zonele centrale și estice ale Oceanului Pacific. Pe de altă parte, La Niña ilustrează un răcire a temperaturii marii sub nivelul mediu. Ambii factori, El Niño și La Niña, influențează considerabil tiparele climatice globale.
El Niño și La Niña se manifestă, în medie, la intervale de doi până la șapte ani și au o durată tipică de nouă la 12 luni, deși în unele cazuri pot dura ani la rând.
Într-o iarnă medie El Nino:
- Temperaturile sunt mai ridicate decât în mod normal în Europa de Est.
- Există o estimare de mai multe precipitații în centrul și sud-estul Europei.
- Cel mai mare potențial de zăpadă este în regiunea alpină, în altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și în nord-vestul Scandinaviei.
De unde vine numele fenomenului El Niño?
El Niño înseamnă „băiatul” în spaniolă și a fost numit astfel de pescarii din secolul al XVII-lea care au observat ape mai calde în Oceanul Pacific. Termenul a fost legat de luna decembrie, fiind numit „El Niño de Navidad” (n.r. Crăciunul în spaniolă). La Niña, care înseamnă „fetița”, are un efect contrar.