Alegerile din Germania: De la influenceri AI la dezinformarea rusă, extrema dreaptă câștigă teren online

4 minute
Publicat:
Autor: Larisa Ciută

Partidul de extremă dreapta din Germania, Alternative für Deutschland (AfD), a fost mai activ pe rețelele sociale decât alte partide în timpul campaniei și se află pe locul al doilea în sondajele de opinie înaintea alegerilor de duminică, anunță Skynews.

Alegerile din Germania, compromise de AI și diferite campanii rusești. Photo by Marek Studzinski on Unsplash
Alegerile din Germania, compromise de AI și diferite campanii rusești. Photo by Marek Studzinski on Unsplash

Alegătorii din Germania sunt expuși la numeroase narațiuni de extremă dreaptă online, generate de conținut creat cu ajutorul inteligenței artificiale și de campanii de dezinformare rusească.

Experții care monitorizează rețelele sociale afirmă că grupuri cu sediul în Rusia sunt implicate, inclusiv "Doppelganger" și "Storm-1516", pe care oficialii americani le-au identificat ca fiind active în alegerile din SUA anul trecut.

Cum funcționează propaganda AI în alegerile din Germania

Unele dintre aceste campanii utilizează inteligența artificială pentru a-și răspândi mesajele înaintea alegerilor de duminică, în care Germania își va alege un nou Bundestag.

Partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) a fost mai activ pe rețelele sociale decât alte partide în timpul campaniei și se află pe locul al doilea în sondajele de opinie.

Metodele folosite includ crearea de știri false sub formă de buletine de televiziune sau videoclipuri deepfake cu presupuși "martori" sau "informatori" care fabrică povești despre politicieni proeminenți.

De exemplu, în noiembrie 2024, cu puțin timp înainte de convocarea alegerilor anticipate, a fost publicat un videoclip care susținea că un parlamentar cunoscut pentru sprijinul său deschis față de Ucraina era spion rus.

Dr. Marcus Faber, membru al Partidului Liberal Democrat și șeful comisiei de apărare a guvernului, a fost vizat într-un videoclip care folosea inteligența artificială pentru a sugera că un fost consilier făcea această acuzație. Skynews a solicitat reacția Dr. Faber la acest videoclip, dar nu a dorit să comenteze.

0:00
/0:09

Într-un alt videoclip, o tânără de 18 ani acuza un ministru german de abuz asupra copiilor - acuzația era falsă, iar videoclipul fusese creat folosind inteligența artificială.

Un raport recent al Centrului pentru Monitorizare, Analiză și Strategie (CeMAS), un think tank non-profit specializat în analiza dezinformării și a extremismului de dreapta, și al organizației Alliance 4 Europe, care își propune să combată dezinformarea digitală, a legat ambele povești de campania de dezinformare rusă Storm-1516.

Cercetătorii au urmărit, de asemenea, campania Doppelganger, condusă de compania rusă de relații publice Social Design Agency, despre care se raportează pe scară largă că are legături cu Kremlinul.

Aceștia au descoperit că tactica principală a grupului este să creeze articole de știri false, care imită publicații cunoscute. O rețea de conturi de social media distribuie apoi aceste articole pe diverse platforme.

Postările par adesea să provină de la cetățeni îngrijorați, cum ar fi una care spunea: "Sunt îngrijorat că ajutorul acordat Ucrainei va afecta capacitatea noastră de a investi în infrastructura proprie și în sistemele de securitate socială."

Postarea făcea trimitere la un articol fals care critica finanțarea de către Germania a războiului din Ucraina, publicat pe un site fals care imită ziarul german Der Spiegel.

Imagine articol

"Diferite campanii rusești încearcă, pe de o parte, să discrediteze partidele consacrate", afirmă Julia Smirnova, cercetător principal la CeMAS. "De asemenea, încearcă să sprijine extrema dreaptă AfD."

"Nu este vorba doar de un videoclip fals sau un articol fals. Există un efort sistematic de a crea constant acest flux de povești false și de a continua să le răspândească", adaugă ea.

Între mijlocul lunii decembrie 2024 și mijlocul lunii ianuarie 2025, CeMAS a identificat un total de 630 de postări în limba germană cu tipare caracteristice campaniei Doppelganger doar pe platforma X.

Pentru Ferdinand Gehringer, consilier în politici de securitate cibernetică, interferența rusă online nu este o surpriză.

„Există obiective clare pentru Rusia de a interfera și de a manipula opinia publică”, spune el.

De la planul partidului de a opri trimiterea de arme către Ucraina până la apelurile lor de a crește importurile de gaze rusești, "„Rusia vede în programul și ideile AfD cele mai bune opțiuni pentru cooperarea viitoare”, explică Gehringer.

CeMAS a descoperit cel puțin un caz în care o poveste falsă provenită dintr-o campanie rusă a fost distribuită de un politician AfD.

Stephan Protschka, membru al parlamentului, a postat pe canalele sale de social media că Partidul Verde colaborează cu Ucraina pentru a recruta persoane care să comită infracțiuni și să le pună pe seama AfD, o narațiune pe care cercetătorii o atribuie unei campanii de dezinformare rusești. Sky News i-a solicitat un comentariu domnului Protschka, dar acesta nu a răspuns.

Compania Social Design Agency a fost contactată pentru a răspunde acuzațiilor legate de grupul Doppelganger. Nu au răspuns. Nu am reușit să contactăm pe nimeni din spatele campaniei Storm-1516 pentru comentarii.

Photo by Julia Taubitz on Unsplash
Photo by Julia Taubitz on Unsplash

Dincolo de campaniile de dezinformare conduse de Rusia, grupurile de extremă dreaptă din Germania își intensifică și ele prezența online. Un exemplu este Larissa Wagner, un influencer generat de AI.

"Hei, băieți, sunt în drum spre secția de votare. De data asta sunt curajoasă. Votez pentru AfD", a spus ea într-un videoclip postat pe contul său de X pe 22 septembrie 2024, ziua alegerilor din Brandenburg.

Conturile ei de pe Twitter și Instagram au fost create în ultimul an, iar videoclipurile ei promovează în mod regulat narațiuni de extremă dreaptă, cum ar fi mesajele care le spun imigranților sirieni să "își facă bagajele și să se întoarcă acasă".

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.75
  • CHF 5.29
  • GBP 6.02
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -6°C icon
  • Cluj-Napoca 0°C icon
  • Constanta -1°C icon
  • Iasi -4°C icon
  • Brasov -8°C icon
  • Timisoara 2°C icon
  • Craiova -4°C icon