17 semne care te-ar fi calificat drept vrăjitoare în Salem, în 1692!

Publicat:
7 minute

Vrăjitoria a fost din toate timpurile un domeniu mult discutat, misterios și plin de controverse. În urmă cu sute de ani, sute de femei au fost spânzurate sau arse pe rug din cauza acuzațiilor de vrăjitorie. Te-ai fi calificat ca vrăjitoare? Ei bine, femeile moderne din zilele noastre aveau toate șansele să intre în categoria „vrăjitoarelor” care meritau să moară, în opinia juraților de la acea vreme. Află și tu dacă te-ai fi calificat în această categorie!

article img

JOSEPH E. BAKER, BIBLIOTECA CONGRESULUI // DOMENIUL PUBLIC, WIKIMEDIA COMMONS

17 semne care te-ar fi calificat drept vrăjitoare în 1692! 

Cel mai cunoscut masacru pentru vrăjitorie este cel din Salem, unde au murit foarte mulți oameni, femei și bărbați, acuzați că ar practica vrăjitoria. În Salem, Massachusetts, în 1962, procesele de vrăjitorie au început după ce mai multe femei au acuzat că au fost posedate de diavol.

Fetele au acuzat alte femei pentru starea lor, numindu-le vrăjitoare. În acest sens s-a înființat un tribunal special pentru aceste pro este de vrăjitorie. Prima femeie condamnată a fost Bridget Bishop. Ea a fost spânzurată, în iunie, după ce s-a decis de către tribunal că practică vrăjitoria. Ulterior, alte 18 femei au fost spânzurate pe Dealul Spânzurătorii din Salem sub aceeași acuzație.

1. Ești femeie, ai toate șansele să fii acuzată de vrăjitorie

Ești femeie? Ei bine, ai toate șansele să fii vrăjitoare. Cu siguranță ești una dintre adeptele diavolului. Asta era mentalitatea, în general, în Salem, ori în Anglia și în lume, în general, despre femei.

Pentru sute de ani, oamenii au crezut că femeile sunt candidatele perfecte pentru a cădea în păcate și să aleagă calea necuratului. În Salem, în 1962, în timpul proceselor de vrăjitorie, 14 femei au fost spânzurate și doar cinci bărbați, acuzați de practicarea vrăjitoriei. Din punct de vedere istoric, cele care au suferit mai mult pe această temă au fost femeile cu precădere.

2. Ești sărac(ă) și nu te poți susține financiar

Oamenii săraci, oamenii străzii, ori cei care realmente au nevoie de ajutorul comunității pentru a se susține erau acuzați des de vrăjitorie. Sarah Good, spânzurată în 1692, a fost o persoană extrem de neplăcută de comunitate și des acuzată de vrăjitorie. Motivul? Femeia cerșea mâncare din casă în casă, iar acest lucru i-a cam deranjat pe cei din jur. Sarah Good se numără printre primele trei femei acuzate de vrăjitorie spânzurate în Salem.

3. Ești prea bogat(ă) și ai o condiție financiară bună

Dacă ești o femeie care se susține financiar și nu ai nevoie de suportul cuiva ai toate șansele să fii considerată vrăjitoare. Cu siguranță ascunzi ceva din moment ce te descurci atât de bine.

Orice indicație a unei femei care nu are nevoie de banii unui bărbat sau suportul unui bărbat care să-i controleze veniturile era clar un semn de întrebare. De obicei, în astfel de cazuri, femeile erau izolate de comunitate până când se anunța arestarea lor și apoi judecate. Între 1620-1725 au existat cazuri numeroase de femei care nu aveau frați și nici soți, iar averea nu aveau cu cine să o împartă, motiv pentru care au fost judecate pentru acuzația de vrăjitorie în Noua Anglie (n.r. New England), o regiune din Statelor Unite ale Americii.

4. Ai una sau mai multe prietene femei

O notă pentru toate iubitoarele filmului Sex and the City: un grup de femei care se întâlnesc fără participarea unui bărbat se interpreta că sigur urmează să pună la cale o lucrare care implică vrăjitoria. Cu siguranță e lucrul diavolului.

5. Ai intrat într-un conflict cu una sau mai multe femei

Numeroși oameni, precum Matthew Hopkins sau John Searne, renumiți pentru „demascarea” vrăjitoarelor, care au adus efectiv teroare în rândul femeilor acuzate, nu stăteau prea mult pe gânduri atunci când venea vorba să numească o reprezentantă sexului frumos vrăjitoare. Potrivit autoarei Elizabeth Reis, femeile erau mai ușor de condamnat pentru vrăjitorie decât bărbații. În special dacă era vorba de femei care intrau în conflict cu alte femei. Lucrurile erau foarte încâlcite pe vremea aceea. Așadar, dacă supărai pe cine nu trebuie erau șanse mari să fii numită vrăjitoare.

Să luăm în calcul cazul lui Rachel Clinton, născută în Sudbury, Suffolk, Anglia, a fost o supraviețuitoare a proceselor de vrăjitoare Salem. Mai multe femei au acuzat-o pe Rachel de vrăjitorie, după ce au spus că le-a blestemat în biserică. Tânăra avea o mamă cu probleme psihice. Cândva, Rachel a avut un statut respectabil, însă din cauza problemelor familiare și căsătoria destul de târzie, plus conflictele în care a intrat, au calificat-o drept vrăjitoare.

6. Te-ai certat sau pur și simplu ai avut un moment de contrazicere cu cineva

Cel mai important lucru de reținut este că oricine te putea acuza că ești vrăjitoare, dacă deranjai cu ceva pe oricine. Și așa se întâmpla! Femeile acuzate de vrăjitorie erau clar văzute zburând dezbrăcate în fața lunii și blestemând oamenii. De ce? Pentru că vecinului nu i-a plăcut răspunsul tău, ori cineva putea fi pur și simplu invidios pe tine.

7. Ești foarte bătrân(ă)

Dacă erai bătrână, măritată sau nu, era clar că puteai să te încadrezi la categoria vrăjitoare. De exemplu, Rebecca Nurse a fost acuzată de vrăjitorie la 70 de ani și spânzurată din varii motive, cum ar fi că era bătrână și retrasă.

8. Ești foarte tânăr(ă)

Dorothy Good avea doar 4 ani când a fosta cuzată de vrăjitorie, după ce a mărturisit că practica magia cu mama sa, Sarah Good, care a fost spânzurată în 1692. Dorothy a fost ținută în arest 9 luni, după care a fost eliberată. Experiența a lăsat-o cu mari probleme de sănătate mentală.

9. Ești vindecător

Dacă erai genul de persoană care se interesa de sănătatea celorlalți și încercai să-i ajuți cu remedii naturiste, în cazul acesta erai ușor de acuzat de vrăjitorie. Un caz particular este cel al lui Margaret Jones, care a fost executată în 1648. Ea a fost acuzată după ce le-a prescris oamenilor medicații pe care dacă nu le vor respecta vor continua să fie bolnavi.  În zilele noastre, acest lucru pare ceva normal. În 1600 erai executat pentru astfel de afirmații.

10. Ești căsătorită și ai mai mulți copii. Ori deloc

Diavolul te-a blestemat cu infertilitate, de asta nu poți face copii. Plus, dacă vecinii tăi au probleme de sănătate și suferă în vreun fel e clar vina ta, a vecinului de peste drum. Și pentru că ei aveau copii și tu nu însemna că i-ai blestemat.

11. Vecinii tăi nu pot concepe copii

Dacă vecinii tăi aveau probleme în a concepe copii tu erai sigur vinovat, tu, vecinul de lângă casă. Erai vrăjitoare pentru că sigur i-ai blestemat să nu facă copii.

12. Ești văzut ca o persoană ciudată, încăpățânată sau diferită

Dacă aveai un comportament mai deosebit, erai o persoană retrasă sau vorbeai într-un anume fel erai sigur vrăjitoare. În cazul lui Rachel Clinton, oamenii au acuzat-o de vrăjitorie după ce oamenii au spus că nu era umilă și s-a împotrivit cu tărie tuturor discuțiilor cu care nu era în acord.

13. Ai o aluniță, un semn din naștere sau un al treilea sfârc

Dacă aveai semne de naștere, o aluniță sau chiar un al treilea sfârc, aceste lucruri erau considerate semne puse de diavol. Aici mai adăugăm și cazurile în care un șarpe era văzut pe lângă casă, un câine era atașat de femeie, sau orice fel de animal, era clar că erau ținute pentru a le suge sângele.

14. Untul sau laptele ți s-au stricat în frigider, respectiv în casă

Multe mărturii puse în procesele de vrăjitorie sunt și pe tema faptului că dacă laptele sau untul ți se stricau în casă era un semn că erai bântuită și era lucrul diavolului. De altfel, dacă vacile vecinilor nu produceau lapte era sigur din cauza vecinei vrăjitoare.

15. Ai făcut sex în afara căsătoriei

Sexul în afara căsătoriei era considerat un pact cu diavolul. Așadar, dacă ai avut o singură aventură înainte să te căsătorești și s-a aflat de acest lucru, ei bine, te aștepta spânzurătoarea. Martha Corey, un exemplu în acest sens, a născut un copil cu un bărbat necunoscut. Ea a fost căsătorită de două ori. A doaa oară cu Giles Corey, care era cunoscut ca un scandalagiu. Pentru copilul din afara căsătoriei, Martha a fost spânzurată pentru vrăjitorie.

16. Ai încercat să prezici, să îți imaginezi identitatea viitorului tău soț

Ai visat vreodată la bărbatul perfect? Ți-ai imaginat cum o să arate alesul? Ei bine, ești vrăjitoare, conform credințelor din 1600. Tituba, o femeie sclavă care locuia în Salem, a fost acuzată de vrăjitorie după ce a încercat să le prezică femeilor identitatea viitorilor soți. Și a devenit una dintre primele femei acuzate de vrăjitorie în Salem.

17. Ați încălcat regulile biblice cel puțin imaginar și astfel ați intrat în contact cu diavolul

Ai încălcat orice regulă biblică? Pentru asta ești vrăjitoare. Amintiți-vă: puritanii au respectat cu strictețe Sabatul, ceea ce însemna că nu aprindeau nici focul, iar călătoriile în acea perioadă erau complet interzise. Nu ai putea să comiți adulter, să-i conduci pe oameni către alți zei prin profeție sau prin vise, să minți, să fii gălăgioasă, inactivă sau să nu mergi la biserică.

Ai făcut vreunul din aceste lucruri? Atunci, felicitări, ești vinovată de practicarea vrăjitoriei. Ești legată de iad și probabil vei fi spânzurată, arsă sau lăsată să putrezească într-o închisoare murdară până când vei muri, asta în 1600.

Sursa: mentalfloss.com

Mai multe pentru tine