Pesta porcină africană în România: peste 400 de focare în 36 de județe

19 martie 2021   Știri interne
article img
Lista cu zonele afectate de pestă porcină în România. Sursa foto: Google Maps
  • Numărul focarelor de pestă porcină în România este în scădere, însă nu cu foarte mult.
  • În țara noastră sunt 401 de focare de pestă porcină africană (PPA), identificate în 36 de județe.

România se luptă cu focarele cu pestă porcină africană

Focarele cu pestă porcină identificate până în acest moment sunt în majoritate țării. Harta Google Maps ne ajută să identificăm exact zonele afectate din România. Pe hartă identificăm focare cu albastru, care sunt la porci domesticiți, iar focarele cu roșu sunt la porcii mistreți.

În cele 36 de județe în care s-a înregistrat existența pesta porcină africană, 8 focare au fost identificare în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, cu 124.521 de porcine afectate, a anunțat, vineri, 19 martie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Deși avem un număr semnificativ de focare de pestă porcină africană în România, numărul lor este în scădere față de ultima raportare din 11 martie, când erau semnalate 413 de focare.

Între 11 și 18 martie 2021 au fost înregistrate18 focare noi de pestă porcină africană în 11 judeţe din România, dintre care 31 de focare au fost stinse.

Când au fost descoperite primele cazuri de pestă porcină africană în țara noastră

Virusul PPA în România a fost depistat pentru prima dată pe 31 iulie 2017, iar până acum au fost identificate 5.345 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. 
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Din păcate, nu există vaccin sau antidot pentru acest virus, motiv pentru care se recomandă grijă atentă și protejarea sănătății animalelor, dar mai ales respectarea condițiilor de biosecuritate, scrie Agerpres.ro.

Virusul PPA nu este periculos pentru oameni, nu cauzează boli, însă afectează animalele și poate avea un impact negativ asupra economiei, atenționează ANSVSA.