Imagini cu dezastrul produs de ghețarul din Himalaya, după ce s-a prăbușit în nordul Indiei / VIDEO

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare din Statul Uttarakhand, nordul Indiei. Potrivit ultimelor informații, specialiștii estimează până la 150 de morți în urma avalanșei produse de desprinderea ghețarului.

article img

Ghețarul din Himalaya s-a desprins și a căzut peste un lac de acumulare. Sursa foto: Twitter

Catastrofa naturală a avut un impact major asupra oamenilor, muncitori care lucrau la o hidrocentrală din zonă, dar și a celor care locuiau în zonă, ori se aflau în apropierea lacului. Peste 150 de persoane au fost date dispărute.

În urma desprinderii ghețarului și prăbușirea lui în lacul de acumulare s-a produs o avalanșă și inundații în toată zona. S-a efectuat evacuarea de urgență a supraviețuitorilor.

Martorii la dezastru susțin că în aer s-au văzut un nor de praf, roci și apă, în urma avalanșei produse și într-un râu din apropiere.

Tragedia a avut loc foarte rapid, oamenii n-au putut să se mobilizeze la secundă și nici să anunțe din timp autoritățile. Totul s-a întâmplat foarte rapid.

Situația dramatică este ținută sub observație, până acum se aproximează că 150 de oameni și-au pierdut viețile, însă numărul poate crește. Rămâne de văzut câte persoane au supraviețuit în urma tragediei naturale.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat Om Prakash, secretar-general al Statul Indian Uttarakhand.

La fața locului au intervenit forțele aeriene și echipele de salvare, pentru a găsi potențiali supraviețuitori. În urma prăbușirii ghețarului din Himalaya s-a instalat starea de urgență în nordul Indiei.

„Inundaţiile de pe râul Alaknanda dincolo de strâmtoarea Nandprayang au devenit un fenomen obişnuit. Nivelul apelor râului este acum cu 1 metru peste cota normală, dar a început să scadă”, a declarat Trivendra Singh Rawat, prim-ministrul statului Uttarakhand, într-un mesaj pe Twitter.

Potrivit autorităților, Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, nu este la prima viitură, zona fiind una în care au loc inundații și alunecări de teren frecvente. Chiar și în 2013 a avut loc un astefel de eveniment tragic, în urma căruia și-au pierdut viețile peste 6.000 de persoane.

Cauza desprinderii ghețarului din Himalaya

Specialiștii susțin că ghețarul din Himalaya s-a prăbușit din cauza încălzirii globale, iar astfel de evenimente riscă să mai aibă loc dacă nu facem ceva în direcția asta.

„Din cauza creșterii temperaturii medii globale, asistăm la topirea acestor ghețari, dar fenomenul care s-a întâmplat acum este puțin deosebit, pentru că este foarte greu de prognozat. Este și el asociat schimbărilor climatice, pentru că în afară de bucata de ghețar care se desprinde, în spatele ei de obicei este apă, vorbim de un lac glaciar. Oprirea apei din acest lac glaciar este făcută de obicei în mod natural, e un baraj natural de gheață, de eroziuni, de roci care sunt adunate de-a lungul timpului. În regiunea respectivă avem precipitații intense, alunecări de teren și e posibil ca acel baraj natural să se fi rupt și atunci toată apa, bucăți de gheață, să fie transportate în aval și să producă astfel de evenimente”, a declarat Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, la Digi24.

Un bărbat a fost salvat după ce ghețarul din Himalaya s-a desprins

Imaginile ce un muncitor al unei hidrocentrale din zona în care s-a desprins ghețarul din Himalaya au făcut înconjurul internetului. Până acum, autoritățile au anunțat salvarea a 12 persoane, însă alte 150 sunt date dispărute și neoficial decedate.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine