Se refac pădurile afectate de tăierile neconforme și de dezastrele naturale

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Peste 130.000 de puieți vor fi plantați în această primăvară în zona Dobroneagu, prin eforturile Fundației Conservation Carpathia.

Acțiunea de refacere ecologică a Muntelui Dobroneagu a început în 2022, aici fiind plantați 350.000 de puieți. În premieră, pe lângă plantarea tradițională de puieți, la Dobroneagu se va testa semănătura directă cu semințe de jir, iar în zonele greu accesibile se va utiliza drona.

Fundația Conservation Carpathia a demarat acțiunile de refacere ecologică a Muntelui Dobroneagu, în această primăvară, peste 130.000 de puieți urmând să fie plantați în această zonă. Totodată, echipa fundației va reveni cu completări în zona unde s-a plantat în etapele anterioare.

Zona Dobroneagu are o suprafață de 200 ha, iar pădurea a dispărut de aici atât ca urmare a tăierilor din perioada 2008–2010, când 40 ha au fost afectate, dar și ca urmare a unei doborâturi de vânt din 6 februarie 2020, care a afectat 160 ha.

Se refac pădurile!

Procesul de reconstrucție ecologică a zonei a început în primăvara anului 2022, fiind plantați puieți de molid, fag, brad, paltin și scoruș pe 55 ha din suprafața afectată de doborâtura de vânt, iar în toamnă sau refăcut peste 32 ha din arealul tăiat ilegal.

Refacerea pădurii cu specii native, specifice arealului și nivelului de altitudine, obiectivul Fundației Conservation Carpathia Șantierul de reconstrucție ecologică trasat pentru această primăvară în zona Dobroneagu este situat la o altitudine de 1450 și 1700 m, iar în această primăvară se va planta la o înălțime de peste 1500 metri motiv pentru care plantările se vor face cu puieți de molid, specie potrivită acestui tip de înălțime și areal.

Totodată echipa fundației verifică plantația din zona inferioară, unde s-a împădurit anul trecut, și completează cu puieți de fag.

„Este foarte important ca ecosistemele forestiere din bazinul Văii Vâlsanului să redevină complet funcționale adică similare pădurilor naturale care au existat aici, de aceea încercăm să copiem cât mai fidel ceea ce natura a creat aici în decursul evoluției, compoziția speciilor fiind un element cheie în acest sens. În această primăvară vom planta 40 de ha cu molid, vom face completări în zonele plantate anterior și vom încerca ceva nou. Ca un experiment, încercăm ca pe lângă plantarea tradițională de puieți să testăm semănătura directă cu semințe de jir, iar în zonele greu accesibile se va utiliza drona.”, explică Mihai Zotta, director conservare în cadrul Fundației Conservation Carpathia.

Puieții din speciile naturale autohtone provin din pepinierele Fundației Conservation Carpathia sau sunt achiziționați de la producători specializați. În medie, în fiecare sezon, pe acest șantier de reconstrucție ecologică lucrează peste 40 de muncitori, timp de 3-4 săptămâni.

Păstrarea pădurilor este critică în contextul schimbărilor climatice, iar refacerea acestora este mai mult decât necesară. Pădurea are un rol esențial în captarea dioxidului de carbon, în protecția împotriva poluării, mai ales în zonele din apropierea orașelor, în menținerea bazinului hidrologic. Aceasta este habitat pentru mii de specii și este esențială pentru viață.

Fundația Conservation Carpathia desfășoară lucrări pe alte 5 șantiere de reconstrucție ecologică, urmând să fie plantați în această primăvară peste 240,000 puieți. Din 2013 până în prezent, Fundația Conservation Carpathia a plantat 3,7 milioane puieți și a refăcut o suprafață de 1.906 ha de pădure.

În cadrul proiectului „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul Munților Carpați, România” – LIFE18 NAT/RO/001082, Fundația Conservation Carpathia reface suprafețele afectate de tăieri neconforme și de dezastre naturale, cu sprijinul financiar acordat de Comisia Europeană. Despre Fundația Conservation Carpathia Fundația Conservation Carpathia este cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, care contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale.

Din 2009, fundația românească a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sudestul Carpaților Meridionali, achiziționându-le cu scop de conservare, a plantat peste 3,7 milioane de puieți pe 1.906 ha afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee. Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.

Despre proiect Proiectul de reîmpădurire realizat de Fundația Conservation Carpathia este unic în România și reprezintă una din cele mai importante inițiative de conservare de păduri din Europa.

Această acțiune a fost realizată în cadrul proiectului LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108.

Principalul scop al proiectului este reconstrucția habitatelor degradate și aplicarea unor măsuri de conservare care să permită refacerea proceselor naturale și care, deopotrivă, să creeze beneficii comunităților locale din zona munților Făgăraș.

Poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine