Chirie ieftină - Un ghid practic pentru închirierea unei locuințe la cel mai bun preț

Publicat:
3 minute
Autor: Redacția

Închirierea unei locuințe este aproape întotdeauna un proces migălos, iar o parte foarte importantă din acesta este negocierea unui preț cât mai bun.

Atunci când negociezi prețul chiriei este foarte important să urmezi câțiva pași care în majoritatea cazurilor o sa te ajute să scazi prețul final al chiriei:

1. Documentează-te bine legat de zonă și imobil

Înainte să vizionezi și să începi negocierea cu un proprietar, asigură-te că te-ai documentat foarte bine legat de zona în care se află imobilul cât și de imobil în sine.

Daca poți încearcă să vizitezi cartierul din care face parte imobilul pentru a putea observa posibile probleme de care te-ai putea lega în discuția din timpul negocierii.

Daca nu e posibil să vizitezi fizic zona poți să o faci in mod digital folosind de exemplu Street View prin Google Maps.

Observă prețurile altor oferte de chirie din zonă și folosește-te în discuție de acestea dacă îți oferă un avantaj in negociere.

2. Negociază ÎNTOTDEAUNA față în față cu proprietarul

Evită să negociezi sau să întrebi de un preț final prin telefon pentru că de multe ori discuția telefonică se poate incheia fără un consens și fără posibilitatea unei negocieri productive.

Indiferent că lucrezi cu un agent imobiliar sau direct cu proprietarul, negociază contractul de chirie la fața locului și în prezența proprietarului.

Oamenii sunt în general mai reticenți la negocieri indirecte, în schimb sunt mult mai deschiși la negocieri atunci când sunt față în față.

3. Prețul chiriei este aproape ÎNTOTDEAUNA negociabil

Anunțurile imobiliare sunt publicate în general cu o margine peste prețul minim dorit de proprietar asta în special dacă anunțul este procesat de către un intermediar precum un agent imobiliar.

Dacă un apartament de închiriat în București este publicat cu un preț de închiriere de 650 EUR atunci în foarte multe cazuri acei 50 EUR (peste 600 EUR) sunt din start ușor negociabili fiind puși peste prețul dorit de către proprietar fie de către acesta sau de către intermediari.

Ține cont că adevărata negociere începe atunci când marginea pusă peste prețul dorit de către proprietar este scoasă din ecuație.

De asemenea atunci când o proprietare este dată la închiriere printr-un intermediar (agent imobiliar) acesta o să facă tot posibilul să ofere un preț cât mai avantajos pentru proprietar, chiar dacă acesta este de multe ori peste prețul pieței. De precizat că intermediarul o să fie plătit un procent din chiria pe o lună deci automat este în interesul acestuia să ridice prețul cât mai sus.

4. Evită plata taxei către intermediari acolo unde nu este cazul

În general intermediarii (agențiile imobiliare) încearcă să taxeze pentru serviciile oferite atât proprietarul cât și chiriașul.

Acest lucru este în mod direct un conflict de interese deoarece agentul imobiliar nu poate să reprezinte în mod egal și echidistant cele două părți deoarece interesele celor două părți sunt în contradictoriu: Chiriașul dorește un preț cât mai mic iar Proprietarul dorește un preț cât mai mare.

Pe deasupra agentul imobiliar o să fie plătit comision un procent din costul unei luni de chirii și in speță o să fie de partea Proprietarului.

Discută acest aspect în timpul negocierii și împreună cu toate părțile implicate.

5. Oferă mai multe luni DE CHIRIE în avans decât cere proprietarul

Dacă îți permiți, oferă proprietarului mai multe luni de chirie în avans decât acesta cere în mod normal pentru a putea negocia o chirie mai mică.

Mulți proprietari o să accepte un preț mai scăzut al chiriei lunare dacă Chiriașul oferă un avans mai mare la semnarea contractului de chirie.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine