Ce se întâmplă cu salariile profesorilor în 2024? Ordonanță de urgență aprobată de Guvern!

Publicat:
3 minute

Guvernul României a aprobat prin ordonanță de urgență o serie de majorări salariale pentru personalul din sistemul de învățământ, care urmează să fie implementate începând cu anul 2024.

Majorările salariale vor fi diferite pentru diverse categorii de angajați din învățământ.

În învățământul preuniversitar, creșterile vor oscila între 19,4% și 20,5%, în timp ce directorii și directorii adjuncți vor beneficia de o creștere brută medie de peste 36%. În cadrul învățământului universitar, majorările vor fi cuprinse între 15% și 21%.

Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, cadrele didactice din învățământul preuniversitar vor beneficia de o creștere salarială brută medie totală de aproape 20% în 2024, din care aproximativ 13% se va realiza în luna ianuarie.

Funcțiile didactice de conducere din sistemul preuniversitar vor avea salariile de bază superioare celor ale cadrelor didactice și se vor baza pe indicii de dirigenție. Astfel, un director de școală și va avea un salariu brut de 12.533 lei în luna iunie 2024, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică.

Ministrul a detaliat că personalul didactic de predare va beneficia de sporuri adiționale, cum ar fi un spor de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică applicable întregului personal de predare, sau sporuri de zonă între 3% și 20% pentru cei din mediul rural.

În ceea ce privește învățământul superior, creșterea salarială brută medie totală pentru personalul didactic de predare va fi de aproximativ 20%, din care creșterea medie pentru luna ianuarie va fi de aproximativ 13%. Cea mai mare creștere salarială va fi înregistrată pentru lectori, cu peste 21%.

Aceste majorări salariale sunt adăugate la cele realizate în anul 2023, care au însemnat o creștere de aproximativ 30% la nivelul sistemului de învățământ. Prin urmare, într-un interval de 12 luni, creșterea salarială pentru personalul din învățământ va fi în medie de peste 50%.


Grile salarii profesori în 2024


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine